Breed gedragen nee tegen schaliegas

09-02-2015

Donderdag 12 februari roffelen alle gemeenten die tegen schaliegas zijn op de trom. Als afsluiting van het manifest tegen schaliegas (12 KB), opgesteld door gemeente Boxtel en Noordoostpolder, lanceren we een filmpje en starten we een digitale campagne. Naast deze beide gemeenten, werkten ook gemeente Utrecht via wethouder Lot van Hooijdonk, gemeente Almelo via wethouder Javier Cornelissen en provincie Fryslân via gedeputeerde Sietske Poepjes hier aan mee.

In het filmpje roepen de diverse bestuurders op om nee te zeggen tegen schaliegas. Liever investeren deze gemeenten en provincie in nieuwe, duurzame vormen van energie. Op een speciale facebookpagina: www.facebook.com/schaliegasnee kan iedereen die deze oproep steunt een reactie plaatsen en vanaf 12 februari het filmpje bekijken en liken.

Persconferentie in Nieuwspoort

De datum van 12 februari is gekozen omdat er die dag een energiedebat plaatsvindt in de Tweede Kamer over gas. Daarnaast is er in Den Haag overleg met de VNG commissie over onder andere schaliegas. Tenslotte vindt er die dag ook nog een rechtszaak plaats die Cuadrilla Resources tegen gemeente Boxtel aanspant in verband met het opzeggen van het huurcontract van de grond voor de beoogde boorlocatie.

Voorafgaand aan het energiedebat in de Tweede Kamer organiseren we  een persconferentie om 9 uur in Nieuwspoort Den Haag waarbij we het manifest presenteren, de digitale campagne aftrappen en nogmaals krachtig nee zeggen tegen schaliegas.

Wethouders Peter van de Wiel (Boxtel) en Andrie Poppe (Noordoostpolder): “Wij weten dat er onder onze bevolking veel onrust bestaat over het winnen van schaliegas. En de situatie in Groningen maakt het vertrouwen in de Rijksoverheid er ook niet groter op. Er zijn daarnaast veel actiegroepen actief zowel in Noordoostpolder als in Boxtel waaruit blijkt dat er lokaal en regionaal geen enkel draagvlak is voor het boren naar schaliegas. Wij willen de landelijke politiek bewust maken van het gebrek aan draagvlak. Vandaar dat we zo veel mogelijk aandacht vragen voor deze digitale campagne. We hopen dan ook dat iedereen op 12 februari #schaliegasnee gaat twitteren of een reactie op de facebookpagina achter laat.”

Gerelateerd: