Mark Buijs benoemd tot klimaatburgemeester

04-04-2017

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel is benoemd tot klimaatburgemeester. Hij aanvaardde de uitnodiging van de lokale duurzaamheidsgroep Transitie Boxtel voorafgaand aan de raadsvergadering op 4 april.

Buijs kreeg bij zijn benoeming een speciale Klimaatketen. Hij vindt het een geweldige eer dat hij naast burgemeester van Boxtel nu ook klimaatburgemeester mag zijn. “Ik aanvaard deze functie graag, omdat zij perfect past bij Boxtel. Duurzaamheid zit in ons DNA. Het is een deel van wie we zijn.”

Bewustzijn vergroten

Burgemeester Buijs gaf bij zijn benoeming aan op informele manier mee te willen werken om het bewustzijn over het klimaat te vergroten. Boxtel heeft op dat gebied een enorme historie. Buijs: “Al in 1972 zijn we begonnen met het eerste duurzaamheidscentrum van Nederland. De Kleine Aarde leerde ons hoe iedereen gemakkelijk een duurzaam leven kan leiden, eenvoudigweg door de invoering van duurzame ideeën in de praktijk."

"We hebben ook de eerste energieneutrale wijk in Nederland en nemen deel aan de nationale discussie over schaliegas. We waren de eerste gemeente in Europa die zich ‘fossielvrij’ verklaarde en we zullen volledig energieneutraal zijn in 2030.”

Aanmoedigen tot duurzaamheid

Voor het zover is, moet er nog wel het nodige werk verzet worden, geeft de nieuwe klimaatburgemeester aan. “We zijn voortdurend bezig om onze inwoners en ondernemers aan te moedigen om met nieuwe duurzame ideeën te komen en initiatieven te ontwikkelen. Tegelijkertijd moedigen zij op hun beurt ons aan."

"De Boxtelse wethouders trekken hard aan duurzaamheidsinitiatieven, ieder vanuit zijn of haar eigen portefeuille. Denk aan duurzame mobiliteit en de levering van duurzame energie, maar ook aan anders omgaan met regelgeving, zodat belangrijke initiatieven niet bij voorbaat kansloos zijn. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Vanuit Boxtel werken we graag mee om de uitdagingen die er liggen op te pakken.” 

Verbinden

Als klimaatburgemeester wil Buijs zijn bijdrage leveren door mensen te verbinden, te enthousiasmeren en het klimaatbewustzijn van de samenleving te vergroten. “Als burgemeester ga ik niet over duurzaamheidsbeleid of de uitvoering ervan. Dat is niet aan mij maar aan de raad en aan de wethouders in het college."

"Maar ik zet mij graag in om het gedachtengoed dat 44 jaar geleden in de Boxtelse Kleine Aarde ontkiemde goed en breed onder de aandacht te brengen. Te beginnen in Boxtel, en waar mogelijk ook daarbuiten.”