Blauwalg en botulisme

17-07-2018

In de vijver bij het gemeentehuis is blauwalg en/of botulisme geconstateerd. Deze bacteriĆ«n kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Waterschap De Dommel blijft periodiek controles uitvoeren. 

Gevolgen van blauwalg en botulisme

Bij hoge temperaturen in de lente en zomer ontwikkelt zich blauwalg en botulisme in vijvers en open water. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Bent u in contact gekomen met water dat blauwalgen bevat? Pas dan een normale hygiƫne toe, zoals handen wassen en/of douchen.

Waarschuwing en informatie

Waterschap De Dommel plaatst waarschuwingsborden bij de besmette waterpartij. De borden worden weer verwijderd als er bij een volgende meting geen blauwalg en/of botulisme meer in het water zit. Op de website van Waterschap De Dommel staat een actueel overzicht van locatie met blauwalg of botulisme. Bij vragen over blauwalg of botulisme kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van Waterschap De Dommel via (0411) 618 618.