Boxtel sluit zich aan bij de statiegeldalliantie

13-03-2018

Ondanks alle inspanningen belandt nog altijd een aanzienlijk aandeel van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan naast de prullenbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40% van het zwerfafval. Dit zwerfafval vervuilt de straten en de natuur. Het ziet er vies uit en het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in  hun voedsel terechtkomen. Veel zwerfafval dat niet opgeruimd wordt, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren schrijft Statiegeld Alliantie op haar website.

Reden voor de Statiegeldalliantie om zich in te zetten voor de invoering van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes. Ze oordelen dat het permanente opruimen ‘dweilen met de kraan open’ is, en dat de heffing van statiegeld zorgt voor een structurele oplossing voor dit grote probleem. 

Tussen november 2017 en maart 2018 hebben zich bijna 200 gemeenten aangesloten bij deze alliantie, waaronder de gemeente Boxtel.

Meer informatie

statiegeldalliantie