Mazelen in Europa: controleer vaccinaties voor u op vakantie gaat

10-07-2018

In een aantal landen in Europa is er een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Gaat u op reis naar een van deze landen, controleer dan uw vaccinaties en die van uw reisgenoten.

Bent u gevaccineerd tegen mazelen? Dan bent u beschermd

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heeft u deze vaccinaties gehad dan bent u voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?

Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen.

Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alleen nodig als u heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht u ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeert u bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol.

Kinderen van 6 tot 14 maanden

Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met het consultatiebureau of het verstandig is om uw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Jonger dan 18 jaar en niet gevaccineerd?

Jongeren onder de 18 jaar die nog niet gevaccineerd zijn tegen mazelen komen in aanmerking voor een vaccinatie tegen de mazelen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze is kosteloos. Neem hiervoor contact op met het consultatiebureau.

18 tot 54 jaar en niet gevaccineerd?

Bent u tussen de 18 en 54 jaar en niet gevaccineerd? Maak dan een afspraak bij een vaccinatiebureau zoals GGD Reisvaccinaties. Let op: de kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening (bij onze GGD 56,50 euro). Personen geboren vóór 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.