Technisch probleem in productieproces paspoort en identiteitskaart

16-07-2018

Bij de productie van een beperkt aantal paspoorten en identiteitskaarten (ID-kaarten) heeft zich een technisch probleem voorgedaan. Hierdoor kan het zijn dat één van de elektronische echtheidskenmerken in sommige reisdocumenten niet werkt. Het gaat om paspoorten en ID-kaarten die zijn uitgegeven in de periode van 1 april tot en met 30 juni 2018. Deze reisdocumenten blijven geldig. U kunt hier gewoon mee reizen. Het kan zijn dat het poortje bij een elektronische grenscontrole op bijvoorbeeld een vliegveld niet open gaat. U kunt dan uw reisdocument laten controleren door een grensbewaker of via de normale grenscontrolebalie.

Brief ontvangen? Check uw reisdocument!

Alleen reisdocumenten waarvan inwoners een persoonlijke brief hebben ontvangen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) kunnen een mogelijk technisch probleem hebben. Heeft u een brief ontvangen? En heeft u een Android-toestel? Controleer dan eerst zelf met de gratis speciale app “BZK-ID” of uw reisdocument het technische probleem heeft. 

Checken bij gemeente? Maak een afspraak!

Geeft de app aan dat uw paspoort of identiteitskaart een technisch probleem heeft? Of kunt u dit niet via de app controleren? Maak dan een afspraak. Wij helpen u graag! Als blijkt dat bij het uitlezen van de chip een foutmelding volgt, dan ontvangt u kosteloos een nieuw reisdocument. Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen. Vanwege de vakantieperiode is het drukker dan normaal. Het kan zijn dat de wachttijd daardoor langer is.

Reisdocumenten blijven geldig

Nogmaals, uw reisdocument blijft geldig en u kunt er gewoon mee reizen. Een afspraak voor een nieuw reisdocument kunt u dus ook maken voor ná uw vakantie.

Bij slechts 1% van de mensen die een brief heeft ontvangen kan het zijn dat het poortje bij een elektronische grenscontrole op bijvoorbeeld een vliegveld niet automatisch open gaat. Als dat het geval is dan kunt u w reisdocument laten controleren door een grensbewaker of via de normale grenscontrolebalie.