Kroonringen beschikbaar

kroonring

04-10-2018

Vanaf 8 oktober 2018 stellen wij kroonringen beschikbaar. Dit doen we bij wijze van een proefproject. Dinsdag reikte wethouder Van Wanrooij de eerste kroonring uit aan mevrouw Kadi in Boxtel.

Wat is een kroonring?

Een kroonring is een ring met knophaken, gemaakt van gerecycled plastic. De kroonring kan aan een lantaarnpaal bevestigd worden. Aan een kroonring kunnen 12 tot 18 PMD-zakken (Plastic- Metalen- verpakkingen en Drankkartons) opgehangen worden. Zo kunnen ongeveer zes huishoudens gebruik maken van een kroonring bij de inzameling.

Minder zwerfafval

Met gebruik van kroonringen waaien PMD-zakken minder snel weg dan wanneer ze los op straat worden aangeboden. Een ander voordeel is dat ongedierte minder makkelijk bij de inhoud van de PMD-zakken kan komen, waardoor deze beter intact blijven. Dit voorkomt zwerfafval op inzameldagen.

Proefproject

We stellen de kroonringen vooralsnog beschikbaar in de vorm van een proefproject. Daarom zijn ze gratis en slechts in een beperkt aantal verkrijgbaar. Op deze manier kijken we of en hoeveel vraag er naar bestaat.

Hoe werkt het?

Wilt u een kroonring in uw straat? Bespreek dit met uw buren. Per huishouden mag u één kroonring ophalen bij de receptie in het gemeentehuis. De gemeente registreert op basis van straatnaam en postcode van de aanvrager waar de kroonring komt te hangen. Bij het ophalen van een kroonring moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

Vervolgens bevestigt u de kroonring zelf op eenvoudige wijze aan een lantaarnpaal, zo dicht mogelijk bij uw woning. De kroonringen mag u alleen gebruiken voor het aanbieden van de PMD-zakken. PMD-zakken mag u alleen op de avond vóór of op de dag van inzameling ophangen aan de kroonringen.

Vervolg

Afhankelijk van het aantal opgehaalde kroonringen en de ervaringen, van zowel gebruikers als inzamelaars, beoordelen we of en hoe het kroonringenproject wordt vervolgd. De kroonringen blijven gemeentelijk eigendom en bij eventuele overlast kunnen wij ze verwijderen en/of verplaatsen.