Fairtrade Gemeente Boxtel

Meer informatie

Contact

Johan van den Biggelaar
E: jbi@boxtel.nl
T: (0411) 65 52 94

Gemeente Boxtel is vanaf 1 november 2013 officieel een Fairtrade Gemeente. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel, die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak.

Boxtel voldoet aan alle criteria

Om de titel te kunnen behalen moet een gemeente voldoen aan zes campagnecriteria:

  • een lokale werkgroep;
  • omarming van fairtrade door de gemeente,
  • voldoende winkels die eerlijke producten verkopen;
  • voldoende lokale organisaties die gebruik maken van fairtrade producten;
  • het generen van media-aandacht
  • en het opzetten van een initiatief om Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren.

In het lovende juryrapport Fairtrade Gemeente Boxtel (86 KB) (oktober 2013) is te lezen waarom gemeente Boxtel voldoet en de titel dubbel en dwars verdiend. Daarnaast staan er tips in voor de toekomst, om de vraag en het aanbod van fairtrade in Boxtel verder te kunnen vergroten.

Inzet werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel

In Boxtel heeft de werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel zich anderhalf jaar ingezet om de titel te bemachtigen. In deze werkgroep zitten afgevaardigden van Werkgroep Mondiaal Boxtel, Werkgroep Lokale Agenda 21, Transition Towns Boxtel en de gemeente. Om aan de criteria te voldoen hebben zij zich onder andere gericht op ondernemers, door hen te stimuleren om zich meer bezig te gaan houden met eerlijke handel. Een flink aantal ondernemers verkoopt momenteel fairtrade producten, gebruikt ze of is ze gaan gebruiken.

Waarom inzetten op Fairtrade?

Duurzaamheid is al vele jaren een belangrijk onderwerp in het beleid van de gemeente Boxtel. Naast het stimuleren van duurzaam handelen in bouw- en natuurprojecten, stimuleren wij als gemeente ook graag de consumptie van duurzame producten. Het initiatief van de werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel om van Boxtel een Fairtrade gemeente te maken is hierin een belangrijke stap. Lees op de pagina Boxtel blijft voorop met duurzaamheid meer over duurzaamheid in Boxtel.