Kan de uitvaartplechtigheid nog wel doorgaan?
Een uitvaartplechtigheid moet uiteraard gewoon doorgaan. Er gelden op dit moment alleen wel regels. Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart zijn uitgezonderd van de regels voor maximale groepsgrootte. Bij een uitvaart mogen maximaal 100 personen aanwezig zijn. Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden en een vaste zitplaats hebben. Daarnaast moet iedere bezoeker zich aanmelden en krijgt hij of zij bij aankomst een gezondheidscheck.
Voor het maximaal aantal aanwezigen tellen niet mee:
- personeel van de uitvaartonderneming
- geestelijke medewerkers
- medewerkers van de begraafplaats of het crematorium
De begraafplaatsbeheerder vertelt je de mogelijkheden
De begraafplaatsbeheerder houdt zich aan de maatregelen van het RIVM. Maar juist in deze periode is het zo belangrijk nabestaanden een extra hand te bieden. De beheerder weet welke mogelijkheden er zijn. Een extra detail, een extra gebaar maakt een wereld van verschil voor nabestaanden. Dat kan nu, tijdens een plechtigheid, maar ook wellicht achteraf in een latere bijeenkomst. Enkele voorbeelden die te bespreken zijn met de uitvaartondernemer:
- De plechtigheid kan vanuit een aula worden gestreamd naar de mensen die thuiszitten. Een medewerker van de uitvaartonderneming kan de dienst en de gang naar het graf bijvoorbeeld via Skype doorsturen.
- De ruimte en de route naar het graf kunnen sfeervoller gemaakt worden met bijvoorbeeld kaarsjes of fakkels.
- In overleg kan op een later tijdstip (wanneer dit weer mogelijk is) een ceremoniële herdenking worden gehouden.
Kan een overledene de ziekte nog overdragen?
De meeste mensen die overlijden door een besmetting met het coronavirus, overlijden in een ziekenhuis. De overledene draagt het virus nog wel bij zich, maar de besmetting is beperkt aangezien het wordt overgedragen via hoesten en niezen. Bij de verzorging van de patiënt hebben verplegers zich extra beschermd. Na het overlijden blijft dat natuurlijk zo.
Mensen die met de overledene in aanraking komen, zoals overledenenverzorgers, dragen beschermende kleding. Ook in contact met nabestaanden zijn zij voorzichtig en kunnen zij bijvoorbeeld handschoenen en een mondkapje dragen.
Actuele maatregelen grote uitvaartorganisaties
De maatregelen van het RIVM zijn voor iedereen het uitgangspunt en kunnen veranderen. Bedrijven nemen zelf ook aanvullende maatregelen en dat geldt ook voor de uitvaartbranche. De maatregelen kunnen per organisatie verschillen. Monuta, DELA en Yarden houden een actueel corona overzicht bij op hun website.
Erehagen
Erehagen staan we toe. Maar in de erehaag moet wél 1,5 meter afstand gehouden worden en daar handhaven we ook op. Let vooral op bij aankomst en vertrek dat deelnemers ook dan afstand houden.
Praktische zaken begraafplaats Munsel voor uitvaartondernemers / steenhouwers
Het uitgangspunt van de gemeente is om onze dienstverlening in deze Coronacrisis zo goed mogelijk voort te zetten. Dat kan nu helaas niet altijd via persoonlijk contact. We hebben voor je op een rijtje gezet hoe onze dienstverlening is geregeld:
- Voor het bijzetten van een asbus informeren wij je telefonisch en geven uitleg wat mogelijk is;
- Het plaatsen van grafbedekkingen door steenhouwers kan alléén op afspraak;
- Uitvaartondernemers kunnen via de app “Begraafplaatsagenda” een datum en tijd reserveren voor een uitvaart.
Meer informatie
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via het e-mailadres begraafplaats@boxtel.nl of telefonisch via telefoonnummer (0411) - 67 68 78 of 06 - 37 70 82 19.