Visie zon- en windenergie
In de visie wordt afgewogen welke locaties binnen de gemeente geschikt zijn gelet op aspecten van onder andere zorgvuldig ruimtegebruik en ruimtelijke kwaliteit. In de visie worden geen concrete locaties aangewezen, maar worden bepaalde gebieden uitgesloten voor grootschalige opwek via zon en wind. Deze uitsluiting wordt grotendeels bepaald door wet- en regelgeving, zoals het uitsluiten van het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Daarnaast staan hierin kaders over de locatiekeuze, participatie en lokaal eigendom.
Natuurlijk zijn er naast zon en wind nog andere vormen van energie en warmte die we in kunnen zetten, zoals waterkracht en geothermie. Deze mogelijkheden worden ook bekeken. Bekijk hier de visie en de bijlagen.
Zonnepark Renbaan-Esschebaan
Van de 50 hectare die beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van zonneparken, wil de gemeente Boxtel een deel zelf ontwikkelen. Het gaat om het gebied tussen de Renbaan-Esschebaan tussen Boxtel en Esch. Het college van b&w laat een voorstel ontwikkelen waarin onder meer is opgenomen:
- Zorgen voor voldoende maatschappelijke meerwaarde, doordat zoveel mogelijk inwoners mee kunnen doen en profiteren van de opbrengsten.
- Bijdragen aan opgaven als waterberging, transitie duurzame landbouw, afname stikstofdepositie, vergroten biodiversiteit, aanleg nieuwe natuur, beperking maatschappelijke kosten vergroting elektriciteitsnetwerk.
- Goede inpassing in het landschap.
- De financiële haalbaarheid van het plan (businesscase).
- Een geschikt samenwerkingsverband (de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en eventueel nader te bepalen partners).
Voorlopig is investeren in het zonnepark Renbaan-Esschebaan niet mogelijk. Eerst moeten de bovengenoemde onderdelen uit het voorstel worden uitgewerkt. Dat zal naar verwachting meer dan een jaar gaan duren. Als het moment is aangebroken dat inwoners kunnen meedoen, dan zal de gemeente hierover uitgebreid communiceren. In het raadsinformatiesysteem kun je de besluiten en de documenten over het zonnepark Renbaan-Esschebaan vinden.
Heb je vragen over het zonnepark Renbaan-Esschebaan? Neem dan contact op met projectleider John van Zuijlen via j.v.zuijlen@mijngemeentedichtbij.nl.
Aanmelden plannen zonneparken
In september 2020 heeft de gemeenteraad de visie zon- en windenergie Boxtel vastgesteld. In de visie staat hoe de gemeenteraad denkt over het mogelijk maken van zon- en windparken. In deze visie staat onder welke voorwaarden zonneparken mogelijk zijn in onze gemeente. Ingediende plannen toetsen we aan de zonneladder. Deze ladder geeft aan dat we waar mogelijk eerst de mogelijkheden voor zonnepanelen op daken benutten (trede 1). Daarna komen parken in of nabij stedelijk gebied aan de beurt (trede 2). Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden voor zonneparken in de rest van het landelijk gebied (trede 3). Boxtel neemt in het begin alleen initiatieven uit trede 2 in behandeling.
Maatschappelijke meerwaarde
De ingediende plannen beoordelen we op verschillende punten, zoals de manier waarop de parken in het landschap passen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat in de plannen staat hoe de omgeving meedoet. Dat noemen we: participatie. De indieners van de plannen moeten duidelijk maken hoe ze een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord realiseren: 50% lokaal eigenaarschap. De gemeente Boxtel verwacht dat de initiatiefnemers de maatschappelijke pluspunten in hun plan voor een zonnepark laten zien.
Inleveren plan zonnepark
Wil je een zonnepark in de gemeente Boxtel realiseren? Vanaf 15 december 2020 tot 1 februari 2021 kunnen initiatiefnemers een principe verzoek indienen voor maximaal 50 hectare (50 megawatt) aan zonneparken. Dat kan door een mail te sturen naar gemeente@boxtel.nl. Elk afzonderlijk park mag niet groter zijn dan 20 hectare (inclusief de ruimte voor de landschappelijke inpassing).
-
Initiatieven zonnepark gemeente Boxtel
-
Toelichting waardering initiatieven