Donorregistratie

De Tweede Kamer heeft op 13 september 2016 het voorstel voor de nieuwe donorwet van D66 aangenomen. Deze wet geldt nog niet, want de Eerste Kamer moet hier ook nog mee instemmen. Als de Eerste Kamer tegen stemt, komt er geen nieuwe wet. Heeft u zich geregistreerd? Op dit moment verandert er nog niets aan uw registratie.

De gemeente Boxtel zet zich actief in voor het verhogen van het aantal donorregistraties. Dit doen wij door tegelijk met de herinneringsbrief over het verlopen van uw reisdocument een donorformulier met informatie aan u toe te sturen. Ook liggen er donorformulieren voor u klaar in de publiekshal van het gemeentehuis en zijn ze verkrijgbaar bij de balie van Burgerzaken.

Orgaandonatie: van levensbelang

Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er is namelijk een groot tekort aan organen. Jaarlijks overlijden er tientallen patiƫnten omdat zij te lang op een donororgaan moeten wachten. U laten registreren als donor is daarom van levensbelang. Als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens worden gered.

Wie kan orgaandonor worden?

Iedereen die 12 jaar en ouder is en in Nederland woont kan zijn/haar keuze over orgaan- en weefseldonatie laten vastleggen in het Donorregister.

Als uw keuze (nog) niet vast ligt

Wanneer iemand zijn of haar keuze over donatie niet heeft vastgelegd, wordt aan de nabestaanden om toestemming gevraagd. Dit is natuurlijk een moeilijke beslissing die op een zeer emotioneel moment genomen moet worden. Een reden temeer om uw keuze op tijd en duidelijk vast te leggen.

Registreren

  • Digitaal: steeds meer mensen leggen hun keuze om orgaandonor te worden digitaal vast in het Donorregister. Dit kan eenvoudig met uw DigiD.

  • Schriftelijk: u kunt het volledige formulier ook downloaden en afdrukken als pdf-document. U kunt dit formulier invullen, ondertekenen en (zonder postzegel) opsturen naar:
    Donorregister
    Antwoordnummer 10150
    6460 ZP Kerkrade