GFT (Groente-, fruit- en tuinafval)

GFT staat voor groente, fruit en tuinafval. Dat zijn bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren.

Groene container 

GFT wordt apart ingezameld en verwerkt tot compost. De inzameling van GFT gebeurt eenmaal per twee weken huis-aan-huis in in groene 140 liter minicontainers door de eigen gemeentelijke Reinigingsdienst. U kunt het inzamelschema terugvinden op de afvalwijzer. Op de inzameldag moet u de container vóór 7.30 uur 's ochtends op de ophaalplaats zetten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het gehele jaar GFT weg te brengen naar de milieustraat.

Gooi zo min mogelijk voedsel weg

Per jaar gooit een huishouden gemiddeld 135 kilo voedsel ongebruikt weg. Dit is niet alleen een verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig is voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen. En jammer van het geld: per jaar verdwijnt er € 330,00 in de vuilnisbak. De belangrijkste vuistregels om te voorkomen dat u voedsel moet weggooien zijn: koop op maat, bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig en kook op maat.

Composteren

Composteerders verwerken al het gescheiden ingezameld gft-afval. Dit compost is weer bruikbaar in bijvoorbeeld de landbouw. Maar u kunt het ook zelf composteren en uw GFT gebruiken voor uw eigen tuin!