Identiteitskaart

Identiteitsbewijs verplicht 

Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als de politie of een andere toezichthouder daar om vraagt. Wanneer u naar het buitenland gaat moet u in bezit zijn van een geldig reisdocument. 

Paspoort of identiteitskaart? 

Om u te identificeren en om te reizen kunt u kiezen tussen een paspoort en een Nederlandse identiteitskaart. Een paspoort is wereldwijd geldig en de Nederlandse identiteitskaart (NIK) is als reisdocument geldig binnen de Europese Unie.

Chip

Zowel een Nederlandse identiteitskaart als een paspoort heeft een chip waarin naast persoonsgegevens ook een foto van de houder is opgeslagen.  

Reizen met kinderen

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is, het gezag heeft of toestemming heeft van de ouders om met het kind te reizen. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden onder Toestemming ouders voor minderjarigen bij het reizen naar het buitenland.

In welke landen is de identiteitskaart geldig?

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u naar de hierna genoemde landen reizen. Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Tsjechië, Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland. 
Let op: de Nederlandse identiteitskaart wordt ook geaccepteerd in Bosnië, Kroatië, Macedonië en Servië.

Gegevens op paspoort of ID-kaart wijzigen

Zijn uw persoonsgegevens gewijzigd, bijvoorbeeld na een naamswijziging, dan is uw reisdocument niet meer geldig. U moet dan een nieuw reisdocument aanvragen.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

Digitaal melding maken van uw vermiste reisdocument