Naam kiezen - voornaam

Als u geboorteaangifte doet worden in die akte de achternaam en voorna(a)m(en) van uw kind opgenomen. Voor de achternaam kunnen ouders een keuze maken tussen hun eigen achternamen (zie: Naam kiezen - achternaam). In de keuze van de voornaam of voornamen van het kindje zijn de ouders - in principe- helemaal vrij. Het is wel belangrijk dat u meteen de juiste voornamen doorgeeft bij de aangifte. Als de geboorteakte eenmaal is ondertekend kunt u de voornamen niet meer veranderen. Dat kan dan enkel nog via de rechter of de officier van justitie.

Weigering voornaam

De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft de bevoegdheid om een voornaam te weigeren, indien hij van oordeel is dat de naam ongepast is. Als ouders kunt u tegen een dergelijke beslissing van de ambtenaar van de burgerlijke stand in beroep gaan bij de rechtbank.

Kind met buitenlandse nationaliteit

Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Ook dan mag u zelf de voornamen van uw kind kiezen. U moet er wel rekening mee houden dat buitenlandse autoriteiten uw keuze niet altijd accepteren. Soms accepteren zij alleen namen op grond van hun recht.

Heeft uw kind zowel de Nederlandse als een buitenlandse nationaliteit?

Ook in dat geval moet u er rekening mee houden dat in het land van herkomst de keuze voor de Nederlandse voornamen soms niet geaccepteerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor Marokko, Turkije, Griekenland, ItaliĆ« en Spanje. Neem daarom bij twijfel contact op met het consulaat van het betrokken land.