Paspoort, nationaal

Om wereldwijd te kunnen reizen en om u te kunnen identificeren, heeft u een geldig paspoort nodig. Een paspoort wordt verstrekt aan personen met de Nederlandse nationaliteit en is in Nederland ook geldig als officieel identiteitsbewijs. Een paspoort en een Nederlandse identiteitskaart mag u tegelijk bezitten. Beide documenten blijven eigendom van het rijk.

Geldigheidsduur

Paspoorten en identiteitskaarten zijn 10 jaar geldig voor personen ouder dan 18 jaar.
Voor personen jonger dan 18 jaar zijn paspoorten en identiteitskaarten 5 jaar geldig.

Chip en vingerafdrukken 

In het paspoort bevinden zich niet alleen uw personalia en uw pasfoto maar sinds augustus 2006 ook een chip. In die chip zijn van u ook een gezichtsopname opgeslagen en uw naam, geboortedatum, nationaliteit en geslacht, het paspoortnummer en de geldigheidsdatum van het paspoort. Per 21 september 2009 worden ook vingerafdrukken opgeslagen in de chip.

Reizen met kinderen

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is, het gezag heeft of toestemming heeft van de ouders om met het kind te reizen. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden onder Toestemming ouders voor minderjarigen bij het reizen naar het buitenland.

Visum

Voor een aantal landen heeft u een visum nodig. Welke landen dit zijn kunt u vinden op www.visumdienst.nl. Wanneer u vaak naar het buitenland reist en regelmatig gebruik maakt van visa, kunt u een zogenaamd zakenpaspoort aanvragen. In bepaalde situaties kunt u ook een tweede paspoort aanvragen.

Gaat u op reis naar de Verenigde Staten?

Dan moet u naast een geldig paspoort ook vooraf elektronisch toestemming vragen om dit land in te reizen. U kunt dit doen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: ESTA. U kunt deze toestemming online aanvragen via de website van de Amerikaanse Douane: www.esta.us. Meer informatie hierover vindt u ook op de website van het Amerikaanse consulaat. Kinderen die naar de Verenigde Staten reizen moeten ook zelf in het bezit zijn van een paspoort.

Bijzondere situaties

Andere landen kunnen aanvullende eisen stellen. Als u reist naar het buitenland, moet u er rekening mee houden dat een land aanvullende of afwijkende eisen kan stellen ten aanzien van een visum, geldigheidsduur van het paspoort en acceptatie van bijschrijving. Het is raadzaam hier tijdig bij het reisbureau of consulaat naar te informeren.

Gegevens op paspoort of ID-kaart wijzigen  

Zijn uw persoonsgegevens gewijzigd, bijvoorbeeld na een naamswijziging, dan is uw reisdocument niet meer geldig. U moet dan een nieuw reisdocument aanvragen.

Paspoort kwijt of gestolen?

Digitaal melding maken van uw vermiste reisdocument