Paspoort, nationaal zakelijk

Om wereldwijd te kunnen reizen en om u te kunnen identificeren heeft u een geldig paspoort nodig.

In het paspoort bevinden zich niet alleen uw personalia en uw pasfoto, maar sinds augustus 2006 ook een chip. In die chip zijn van u ook een gezichtsopname opgeslagen en uw naam, geboortedatum, nationaliteit en geslacht, het paspoortnummer en de geldigheidsdatum van het paspoort. Per 21 september 2009 worden ook vingerafdrukken opgeslagen in de chip.

Het paspoort wordt verstrekt aan personen met de Nederlandse nationaliteit en is in Nederland ook geldig als een officieel identiteitsbewijs. Een paspoort en een Nederlandse identiteitskaart mag u tegelijkertijd bezitten. Deze documenten blijven eigendom van het rijk.

Waarom een zakenpaspoort?

Een zakenpaspoort is een gewoon Nederlands paspoort, maar dan met 64 in plaats van 32 pagina's. Het is leeftijdsonafhankelijk. U kunt het aanvragen als u veel reist voor uw werk en extra pagina's nodig heeft voor reisstempels en visa.   

Reizen met kinderen

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is, het gezag heeft of toestemming heeft van de ouders om met het kind te reizen. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden onder Toestemming ouders voor minderjarigen bij het reizen naar het buitenland.

Visum

Voor een aantal landen heeft u een visum nodig. Welke landen dit zijn kunt u vinden op www.visumdienst.nl

Verenigde Staten

Bijzondere toegangseisen Verenigde Staten Gaat u op reis naar de Verenigde Staten? Dan moet u naast een geldig paspoort sinds 12 januari 2009 ook vooraf elektronisch toestemming vragen om dit land in te reizen. U kunt dit doen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: ESTA. U kunt deze toestemming online aanvragen via de website van de Amerikaanse Douane. Meer informatie hierover vindt u ook op de website van het Amerikaanse consulaat. In verband met wisselende en aangescherpte reisadviezen raden wij u aan ook de website van het ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen voor de meest actuele gegevens.

Bijzondere situaties

Andere landen kunnen aanvullende eisen stellen. Als u reist naar het buitenland, moet u er rekening mee houden dat een land aanvullende of afwijkende eisen kan stellen ten aanzien van een visum, geldigheidsduur van het paspoort en acceptatie van bijschrijving. Het is raadzaam hier tijdig bij het reisbureau of consulaat naar te informeren.

Paspoort kwijt of gestolen?

Digitaal melding maken van uw vermiste reisdocument