Vuurwerk - tips en regels

Voor het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk gelden regels. Die zijn er omdat vuurwerk alleen leuk is als we er goed mee omgaan. Om overlast van vuurwerk te beperken, mag u vuurwerk daarom alleen kopen en afsteken op vastgestelde tijden. 

Wijziging regels vuurwerk

Vanaf aankomende jaarwisseling 2018-2019 geldt er een nieuwe wijziging voor wat betreft het veilig afsteken van vuurwerk. Het gaat om een stabilisatie mechanisme (hierna: lanceerstandaard) dat nu standaard meegeleverd moet worden aan consumenten bij het verkopen van vuurpijlen. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om één vuurpijl of meerdere in een samengesteld pakket. De lanceerstandaard, bestaande uit een buis, frame of basis, is in staat om zonder plaatsing in de ondergrond, vuurwerk stabiel verticaal de lucht in te schieten. Daarnaast is de lanceerstandaard geschikt voor meervoudig gebruik voor het afsteken van verschillende type vuurpijlen.

Vuurwerk kopen

Koop alleen vuurwerk bij de erkende verkoopadressen in Nederland. Al het vuurwerk dat u ergens anders koopt, is illegaal.

U mag alleen vuurwerk kopen op 29, 30 en 31 december. Als een van deze dagen op een zondag valt dan mag u ook op 28 december kopen.

Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. U mag nooit meer dan 25 kilo vuurwerk in uw bezit hebben. Meer over het kopen van vuurwerk.

Vuurwerk afsteken

Illegaal en zwaar professioneel vuurwerk is elke jaarwisseling opnieuw de oorzaak van veel ongelukken en schade. Ook hebben veel mensen (én dieren) er last van dat vuurwerk te vroeg wordt afgestoken.

Om overlast te beperken, mag u alleen vuurwerk afsteken op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht.

Meer over het beperken van vuurwerkoverlast

Houd u aan de regels!

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen. De straf is afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen.

Jongeren die zich niet aan de regels houden, kunnen te maken krijgen met de politie en de gemeentelijke BOA's. Zij letten extra op het omgaan en afsteken van vuurwerk en sturen overtreders door naar Halt. Halt zorgt in dit soort zaken voor het vervolg, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve straffen.

Wat kunt u zelf doen?

Ook zelf kunt u er veel aan doen om het leuk te houden met vuurwerk. Volgens de Stichting Consument en Veiligheid vallen de meeste gewonden niet meer door het stunten met vuurwerk, maar door het onvoldoende afstand houden en door het uit de hand afsteken of niet stabiel neerzetten van vooral siervuurwerk.

Wie veilig vuurwerk wil afsteken, doet er goed aan enkele tips en spelregels in acht te nemen. Bekijk de tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Meer informatie