Riool

Water uit je kraan, toilet en douche verdwijnt. Via verschillende afvoerbuizen komt het terecht in het riool. Zelfs het regenwater dat via het dak in de regenpijp terecht komt, komt uiteindelijk in het riool terecht.

In de gemeente Boxtel ligt 156 kilometer riolering en 82 kilometer drukriolering. Dat betekent dat het water van alle huizen in de gemeente door dit riool heen loopt, om uiteindelijk gezuiverd te worden in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Als het water weer zuiver is, is het water weer klaar voor gebruik.

Rioolwater, houd het schoon!

Dagelijks verdwijnt er veel afval in het riool wat er niet in thuis hoort. Doekjes, olie en zelfs vet worden bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties uit het water gehaald om het water schoon te houden. Dit neemt veel kosten met zich mee, maar ook veel verstoppingen en beschadigingen aan het milieu.

Wie is er nu verantwoordelijk voor deze gevallen? En wat moet je doen als er iets kapot is? Je bent verantwoordelijk voor het deel riool dat in jouw perceel zit. Daarbuiten zorgt de gemeente met een budget van ruim €3 miljoen voor het beheer, onderhoud, vervanging en verbetering van het riool.