Algemene informatie

Ontstaan van het riool

Het riool bestaat al lang. Het oudste riool dat gevonden is, dateert van wel duizenden jaren geleden, namelijk 4.000 jaar voor Christus. Op het eiland Kreta in Griekenland worden zelfs nog veel oude buizen gebruikt. Deze werden 2.000 jaar geleden al gebruikt.

In de Middeleeuwen was het slecht gesteld met de hygi├źne en daarmee ook het riool. Alles werd op straat gegooid en er heerste veel ziekten. Aan het eind van de Middeleeuwen kwam hier langzaam een eind aan. De ontwikkeling van de industrie zorgde ervoor dat het riool verbeterd en veranderd werd. De groei van de bevolking zorgde namelijk voor nog meer epidemie├źn. Toen werd duidelijk dat er iets met het riool moest gebeuren.

In sommige delen van Nederland kwam pas in de twintigste eeuw een goed rioolstelsel. Tot die tijd werd er gebruik gemaakt van 'poepemmers'.  Veel specialisten zeggen dat de aanleg en verbetering van het riool het beste medicijn tegen veel ziekten is en tevens de beste medische doorbraak in de afgelopen 200 jaar.

Gebruik het riool alleen waar het voor bedoeld is!

Voorkomen is beter dan genezen! Gebruik het riool dan ook alleen waar het voor bedoeld is. Wij proberen er alles aan te doen om het riool zo zuiver mogelijk te houden, maar je kunt natuurlijk ook een steentje bijdragen. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het riool op jouw eigen perceel.