Monumenten in Boxtel

Meer over monumenten

Verordeningen

Aanwijzing dorpsgezicht Liempde

Barrierweg 4 Liempde 

Tekeningen en rapport bouwhistorisch onderzoek

Soorten monumenten

Er zijn in hoofdzaak twee soorten monumenten:

Rijksmonumenten (gebouwen van vijftig jaar en ouder)

De minister kan onroerende monumenten aanwijzen als beschermd monument. Onder rijksmonumenten vallen ook de beschermde stads- en dorpsgezichten. 

Gemeentelijke monumenten

Het college van burgemeester en wethouders wijst een monument aan als gemeentelijk monument. Onder gemeentelijke monumenten vallen ook de beeldbepalende objecten, beeldondersteunende objecten, beeldbepalende gevelwanden, gemeentelijke stads- of dorpsgezichten.

Monumenten in de gemeente Boxtel

In de overzichtslijst monumentale gebouwen en objecten (99 KB) vindt u een overzicht van alle monumenten in de gemeente Boxtel.

In Liempde zijn er twee delen aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht. Op de kaart beschermd dorpsgezicht Liempde (494 KB) ziet u om welke gebieden het gaat. De adressen zijn ook terug te vinden in de overzichtslijst die u hierboven kunt vinden.

Klik om te vergroten

Monumentenschildje

Net als een aantal andere Nederlandse gemeenten, heeft ook Boxtel een schildje voor gemeentelijke monumenten. Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijd voor eindejaarsstudenten van SintLucas.

Het schildje is 70 mm breed en 105 mm hoog. Het ontwerp refereert aan de rode en witte kleur en de sleutels van de Boxtelse vlag.

De eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen als ze dat willen een gratis monumentenschildje aanvragen. De eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen als ze dat willen een gratis monumentenschildje aanvragen. Dit kan door te mailen naar gemeente@boxtel.nl.

 

Bij het schildje is een setje met bevestigingsmateriaal gevoegd. De monumentencommissie adviseert om het schildje naast of onder het huisnummerbordje aan te brengen. Als daaraan behoefte bestaat, kan de commissie adviseren over de plaats van het schildje.