Monumenten

Monumentenprijs De Sluitsteen

Op het Boxtels grondgebied is veel moois te zien. Nog meer dan al in de gemeentelijke monumentenlijst is vastgelegd. Om de belangstelling van de inwoners van onze gemeente voor de Boxtelse monumenten te bevorderen bestaat sinds 2003 de Boxtelse monumentenprijs “De Sluitsteen”. De prijs bestaat uit een trofee en een juryrapport. De trofee symboliseert de sluitsteen.

Thema

Tweejaarlijks wordt een thema gekozen waarbinnen gezocht wordt naar een winnaar. Hieronder vindt u een overzicht van de thema's met de bijbehorende winnaars van de afgelopen jaren.

  • 2003 thema “de boerderij”: een boerderij aan de Kalksheuvel
  • 2005 thema “historische straatwanden”: de Clarissenstraat
  • 2007 thema “winkelpuien”: Sigarenmagazijn Voets
  • 2009 thema “kleine monumenten”: “Magere Josje”
  • 2011 thema “respectvolle omgang met vernieuwing van monumenten”: de Oostenrijkse houten woning aan de Dommel in de Mgr. Wilmerstraat
  • 2013 thema "aanbouwen en bijgebouwen in het landelijk gebied": Pastoor Dobbeleijnstraat 2
Klik om te vergroten

Monumentenprijs 2013

Binnen de gemeente waren in 2013 diverse objecten genomineerd die voor de monumentenprijs in aanmerking kwamen. Een overzicht van alle genomineerden kunt u vinden in het verslag van de verkiezing (2.4 MB).

Een externe jury heeft bekeken welke eigenaar/beheerder zijn bezit het meest respectvol heeft onderhouden en/of beheert. Zij adviseerde het gemeentebestuur wie uiteindelijk de prijs krijgt.