Trouwen - de voorbereidingen

Melden van uw voornemen om te trouwen of uw partnerschap te laten registreren

Als u wilt trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren, moet u een melding doen van uw voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie. Dat doet u met een van de volgende twee formulieren:

Om de ingevulde melding in te leveren, kunt u online een afspraak maken. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te brengen tijdens deze afspraak.

Datum vastleggen

Zodra wij uw ‘melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap’ hebben verwerkt, wordt uw trouwdatum vastgelegd. U ontvangt hiervan altijd een bevestiging.

Gereserveerde datum verzetten of annuleren

Als u de vastgelegde datum voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie moet verzetten of annuleren, houd er dan rekening mee dat u hiervoor administratiekosten moet betalen.

Persoonlijk contact met de trouwambtenaar

Als wij uw melding hebben verwerkt en de trouwdatum hebben vastgelegd, vindt er altijd persoonlijk contact plaats met de ambtenaar van de burgerlijke stand die uw huwelijk voltrekt of uw partnerschap registreert. Deze trouwambtenaar neemt zelf contact met u op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gebeurt uiterlijk 14 dagen voor de voltrekking van uw huwelijk of partnerschap. Dit kennismakingsgesprek geldt niet als er sprake is van een gratis voltrekking.

Parkeerkaarten

Als u trouwt in de trouwzaal van het gemeentehuis krijgt u tegelijk met de bevestiging de benodigde parkeerkaarten toegestuurd.

Getuigen

Bij een huwelijk of partnerschapsregistratie heeft u minimaal twee getuigen nodig. Het maximale aantal getuigen is vier. U mag iedereen als getuige kiezen, maar hij of zij moet wel meerderjarig zijn (18 jaar of ouder).

Bij uw melding moet u meteen de namen van uw getuigen doorgeven. Ook moet u een kopie van de legitimatiebewijzen van de getuigen inleveren.

Als u dat wenst, kan de gemeente voor getuigen zorgen. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Kosten

De kosten van een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie verschillen sterk; dit is helemaal afhankelijk van tijdstip en locatie. De factuur krijgt u enkele dagen na de voltrekking thuis gestuurd.

Ook krijgt u digitaal een enquête aangeboden. Wij stellen het erg op prijs als u de vragenlijst invult. Uw informatie stelt ons in staat, waar nodig, verbeteringen aan te brengen.

Gratis trouwen of partnerschapsregistratie

In Boxtel zijn er twee momenten in de week waarop u gratis kunt trouwen of partneren. Dit is mogelijk op dinsdagmorgen om 9.00 uur en om 9.30 uur.

Deze gratis voltrekkingen zijn eenvoudig en formeel van aard en vinden plaats door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling burgerzaken in een spreekkamer in het gemeentehuis. De tijdsduur van zo'n voltrekking bedraagt maximaal 15 minuten en het gezelschap mag hooguit uit negen personen bestaan (inclusief bruidspaar en getuigen). Voor meer gasten is in de spreekkamer geen plaats.

Bij de gratis voltrekkingen zal er geen huisbezoek plaatsvinden en er zal geen persoonlijke toespraak worden gehouden. Ook verstrekken we bij gratis voltrekkingen geen parkeerkaarten.

De mogelijkheid voor een gratis huwelijk of partnerschapsregistratie bestaat alleen voor inwoners van Boxtel of personen die ten minste 10 jaar in Boxtel hebben gewoond (ingeschreven hebben gestaan in de gemeentelijke basisregistratie personen BRP).

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt er een nieuwe wet als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, de wet Beperkte gemeenschap van goederen. Lees meer over de wet Beperkte gemeenschap van goederen (399 KB).