BOA's

Melding voor de BOA?

Heeft u een bericht voor de BOA? Bel dan naar (0411) 65 59 11. U kunt ook gebruik maken van het formulier:

In onze gemeente werken Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s). Een BOA is een ambtenaar in dienst van de gemeente, met een opsporingsbevoegdheid om taken uit te oefenen die bijdragen aan een veilig(er) Boxtel.

De gemeente heeft in de loop der tijd bevoegdheden gekregen om in het openbaar gebied strafrechtelijk te handhaven. Denk hierbij aan het handhaven van bijvoorbeeld het hondenuitlaatbeleid, zaken rondom afval zoals het fout aanbieden van afval of het dumpen van afval en het parkeerbeleid. In algemene zin houden ze zich bezig met de veiligheid op straat.

Sinds 2015 werken de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Haaren, Heusden, Vught, Sint-Michielsgestel en Boxtel samen in een BOA-pool. Dat betekent dat de BOA’s van deze gemeenten over en weer op elkaars grondgebied mogen werken met toestemming van de politie en het openbaar ministerie.

Waar houdt een BOA zich mee bezig?

 • Veiligheid rondom basisscholen
  In onze gemeente controleren de BOA’s de veiligheid rondom basisscholen. Zowel tijdens de wegbreng- als ophaaltijden.

 • Eerste hulp
  De BOA’s dragen een uniform. Al vanuit de verte zijn ze herkenbaar. Soms een doorn in het oog voor melders, want een overtreder ziet de BOA’s al snel aan komen lopen. Toch is hier bewust voor gekozen. Allereerst voor de herkenbaarheid en, zeker zo belangrijk, voor de veiligheid van de Boxtelaren of bezoekers van onze gemeente. Ook als er namelijk iemand onwel wordt op straat springen de BOA’s in. De BOA's beschikken over een EHBO-diploma. Met regelmaat helpen de BOA's mensen, maar ook dieren.

 • Hondenuitlaatbeleid
  Naast algemene controle van zaken, houdt een BOA zich bezig met de ergernissen van alledag. Overlast van hondenpoep is er zo een. Vaak moet degene die overlast veroorzaakt, zich bewust worden van zijn onacceptabele gedrag. In Boxtel betalen hondenbezitters geen hondenbelasting, maar wel moeten ze zich aan het hondenuitlaatbeleid houden.

 • In gesprek met de burger
  De BOA's geven op straat ook altijd uitleg over de doelen. Ook omgekeerd willen ze graag weten wat er leeft. Waarom controleren ze in de buurt van scholen? Waarom kunt u ze ook ’s avonds tegenkomen? Of het nu gaat om de verkeersveiligheid bij scholen, dumpen van afval in het buitengebied of verkeerd parkeren, veiligheid heeft de hoogste prioriteit.