Buitengewoon Opsporingsambtenaren

Melding voor de BOA?

Heeft u een bericht voor de BOA? Bel dan naar (041) 65 59 11. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier:

In onze gemeente werken Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s). Een BOA is een ambtenaar in dienst van de gemeente, met een opsporingsbevoegdheid om taken uit te oefenen die bijdragen aan een veilig(er) Boxtel. De gemeente heeft in de loop der tijd bevoegdheden gekregen om in het openbaar gebied strafrechtelijk te handhaven. Denk hierbij aan het handhaven van bijvoorbeeld het hondenuitlaatbeleid, zaken rondom afval zoals het fout aanbieden van afval of het dumpen van afval en het parkeerbeleid. In algemene zin houden ze zich bezig met de veiligheid op straat.

Sinds 2015 werken de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Haaren, Heusden, Vught, Sint-Michielsgestel en Boxtel samen in een BOA-pool. Dat betekent dat de BOA’s van deze gemeenten over en weer op elkaars grondgebied mogen werken met toestemming van de politie en het openbaar ministerie. Het kan dus zijn dat u niet meer alleen onze eigen BOA’s tegenkomt maar ook de BOA’s van bijvoorbeeld Den Bosch.

Waar houdt een BOA zich mee bezig?

 • Veiligheid rondom basisscholen
  In onze gemeente controleren de BOA’s de veiligheid rondom basisscholen. Zowel tijdens de wegbreng- en ophaaltijden.
 • Eerste hulp
  De BOA’s dragen een uniform. Al vanuit de verte zijn ze herkenbaar. Soms een doorn in het oog voor melders, want een overtreder ziet de BOA’s al snel aan komen lopen. Toch is hier bewust voor gekozen. Allereerst voor de herkenbaarheid en zeker ook zo belangrijk voor de veiligheid van de Boxtelaren of bezoekers van onze gemeente. Ook als er namelijk iemand onwel wordt op straat springen de BOA’s in. De BOA's beschikken over een EHBO-diploma. Met regelmaat helpen de BOA's mensen, maar ook dieren.
 • Hondenuitlaatbeleid
  Een BOA houdt zich, naast algemene controle van zaken, ook bezig met de ergernissen van alledag. Overlast van hondenpoep is er zo een. Vaak moet degene die overlast veroorzaakt bewust worden van zijn of haar onacceptabel gedrag. In Boxtel hoeft een hondenbezitter geen hondenbelasting te betalen, maar moeten de hondenbezitters zich wel houden aan het hondenuitlaatbeleid.
 • In gesprek met de burger
  De BOA's geven op straat ook altijd uitleg over de doelen. Ook omgekeerd willen ze graag weten wat er leeft. Waarom controleren ze in de buurt van scholen? Waarom kan het zijn dat u ze ook ’s avonds tegenkomt? Of het nu gaat om de verkeersveiligheid bij scholen, dumpen van afval in het buitengebied of verkeerd parkeren. Veiligheid staat op nummer één.