Ramp of crisis

Spoedeisende hulp nodig?

Bel: 112

 

Zie ook:

NL-Alert

Wees voorbereid

Brandweer Brabant-Noord

Wat kunt of moet u doen?

Als er een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, volg dan de instructies van de gemeente of de hulpdiensten. Bijvoorbeeld bij het afgaan van de sirenes.

Informatie en nadere instructies krijgt u op deze website en via:

Bij een grote ramp staat informatie op www.crisis.nl.

De risico's in deze omgeving staan op de Brabantse risicokaart.

De gemeente Boxtel valt onder de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Lees wat u moet doen in het geval van een volgende soort ramp of crisis:

 

Wat doet de gemeente?

Boxtel is voorbereid op crises. Of het nu gaat om een grote ramp of een gaslek: de hulpdiensten komen in actie. De gemeente is ook een hulpdienst.

De gemeente:

  • vangt mensen op als ze hun huis uit moeten.
  • registreert slachtoffers en schade.
  • verzorgt de crisiscommunicatie en nazorg.
  • ziet toe op de fysieke veiligheid van gebouwen en openbare ruimte.

Tijdens een crisis staan alle betrokken organisaties onder bevel van de burgemeester. Hij leidt de bestrijding van de crisis en neemt de beleidsbeslissingen.

Hoe wordt u gewaarschuwd?

Bij een crisis zijn er verschillende manieren waarop u wordt gewaarschuwd.

  • Bij brand of ander gevaar worden bewoners en omwonenden door de hulpdiensten aan huis gewaarschuwd.

  • Als de sirene gaat, dreigt er gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Hoort u de sirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Dit moet u doen als de sirene gaat.

  • NL-Alert is een alarmmiddel dat werkt via uw mobiele telefoon. Met NL-Alert informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht. U moet uw mobiele telefoon wél instellen voor het ontvangen van berichten. Meestal is het een medewerker van de hulpdiensten die u alarmeert en naar een veilige plek loodst.

Wees voorbereid, denk vooruit!

Het is goed om voorbereid te zijn op crisissituaties. De hulpdiensten zijn niet altijd meteen ter plaatse en kunnen niet altijd iedereen direct helpen. Lees hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie.