Vandalisme

Boxtel is een gemeente waar het goed leven, wonen, werken en verblijven is. De gemeente werkt er, samen met u, hard aan om dat zo te houden of te versterken. Zwerfafval en vandalisme geven een gevoel van onveiligheid en maken onze woonomgeving een stuk minder aangenaam. De kosten voor het bestrijden van zwerfvuil of het herstellen van schade door vandalisme betalen we bovendien meestal zelf.

Waarom?

Er zijn verschillende aanleidingen voor mensen om vandalisme te plegen: als spelletje, uit verveling, om stoer te doen of om bij de groep te horen. Vandalisme wordt soms ook opgeroepen door de omgeving, bijvoorbeeld in oude wijken. Als alles om je heen toch al kapot is, of als een muur helemaal beklad is, dan maken een paar woordjes meer of minder toch niet meer uit. Een populaire vorm van vandalisme is graffiti.

De schade betalen we vaak zelf

Van de meeste vormen van vandalisme zijn we allemaal het slachtoffer. Vernielingen aan lantaarnpalen, verkeersborden, bushokjes, muren van tunnels en openbare gebouwen herstelt de gemeente. Die verrekent de kosten in de belastingen. Hoe meer schade, des te hoger de belastingen. Ook andere eigenaren verhalen de schade op het publiek. Wanneer vandalen treinen, bussen, telefooncellen of winkelruiten vernielen, wordt de schade verrekend in de prijs van producten als treinkaartjes of telefoonkosten. Uiteindelijk betalen we de schade dus zelf.

Wat kunt u tegen vandalisme doen?

Sociale controle - dat wil zeggen dat iedereen in zijn eigen omgeving een beetje in de gaten houdt en er iets van zegt als hij iemand iets ziet vernielen of de politie belt.