Natuurpark Boscheind

Natuurpark Boscheind is in 2012 aangelegd en is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente Boxtel, de gemeenschap van Lennisheuvel en de Heemkindevereniging Boxtel. 

Het park is ingericht met een inspiratietuin en een reconstructie van een boerderij uit de Romeinse tijd waar hier in de omgeving resten van gevonden zijn. Deze boerderij is ook onderdeel van de fietsroute "Herculus Magusanus".

Foto's

Onder aan deze pagina vindt u diverse foto's van de aanleg van de tuin.

Inspiratietuin

In de vroegere Paardenwei in Lennisheuvel is een inspiratietuin aangelegd. Een belangrijk speerpunt hiervan is het stimuleren van de biodiversiteit. Daarnaast is de tuin ook erg mooi!

De tuin bestaat uit drie onderdelen:

  • een bijen- en vlinderweide
  • een vaste plantenvak
  • een prairietuin

Bijen- en vlinderweide

De bijen- en vlinderweide wordt ingezaaid met een speciaal samengesteld vlindermengsel. Het zijn nectarhoudende kruiden die na elkaar bloeien om zo het hele jaar door zo lang mogelijk bloeiende planten te hebben.

Het houten huisje dat u ziet staan is een insectenhotel. Hier kunnen bijvoorbeeld bijen, wespen, vlinders en lieveheersbeestjes nestelen en overwinteren.

Vaste planten

Het plantvak met vaste planten bestaat uit een deel met fleur Robuste-soorten en een gebruikstuin met kruiden en andere vaste planten. Fleur Robuste is een principe dat ontwikkeld is om openbaar plantsoen op te vrolijken met gebruiksvriendelijke vaste planten.

Prairietuin

De gedachte van de prairietuin is een onderhoudsvriendelijke tuin, waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat. De planten zijn samengesteld op basis van nectarwaarden voor bijen en vlinders. Verspreid over het jaar geeft de tuin een zeer divers beeld van kleur, bloeiperiode, bloeihoogte en bloeivorm. De tuin staat bijna het hele jaar door in bloei.

Romeinse boerderij

Op initiatief van de Heemkundekring zijn in het Natuurpark de opgaande palen gereconstrueerd van een boerderij uit de Romeinse tijd.

Tijdens de bouw van het Rabobank datacenter vonden archeologen de gaten waarin de palen gestaan hebben. De boerderijen bestonden uit hout met muren van gevlochten takken, aangesmeerd met leem. Het enorme dak van de boerderij was met riet bedekt.

de aanleg van de tuin