Afscheid waarnemend burgemeester Fons Naterop

Na ongeveer een jaar jullie waarnemend burgemeester te mogen zijn, draag ik op 26 november a.s. de ambtsketen over aan mijn opvolger Ronald van Meygaarden. Ik wil jullie ontzettend bedanken voor de enorme warme betrokkenheid die mijn vrouw Trudie en ik ervaren hebben in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Boxtel leiden naar weer een volgende fase van een benoemde burgemeester was kortweg mijn vertrekpunt een jaar geleden. Al vanaf het begin heb ik veel gesprekken met jullie gevoerd, in het gemeentehuis, aan de keukentafel, op een locatie in het dorp, of gewoon op straat bij de hangplekken voor jongeren en ouderen. Open gesprekken die mij veel inzicht hebben gegeven in jullie gemeenschap. Het was vooral de warme betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de samenleving die mij trof. Die is goud waard. Dank dat jullie je verhalen met mij wilden delen. Ik kan jullie verzekeren dat er wat mee gedaan is.

Meewerkend Boxtel bijvoorbeeld is een groot succes, afgaand op het aantal initiatieven dat de afgelopen jaren van de grond gekomen is. Toch zijn er ook mensen teleurgesteld over dat meewerken, omdat in praktijk niet alles kan. Inhoud geven aan nieuwe vormen van samenwerking kost tijd en gaat met vallen en opstaan. We proberen nu beter terug te koppelen naar onze raad, inwoners en bedrijven en daarmee verkeerde verwachtingen te voorkomen. We kijken met gemeentebestuur en organisatie hoe we het kritisch vermogen uit de samenleving kunnen benutten om betere plannen te maken.  

Boxtel Vooruit en de vele burgerinitiatieven in Boxtel hebben mij aangenaam verrast. De spiegeltent op Stapelen, uniek met het thema ‘Geluk kent geen maat’. Bruisende activiteiten voor jong en oud en alles er tussenin. De dorpse gemeenschappen van Liemt en Lennisheuvel met de vele activiteiten die er elk weekend weer worden georganiseerd. Te veel om op te noemen. De drive en de trots om iets te mogen betekenen voor de samenleving. Soms spatte het er van af. De Heilig Bloedprocessie, maar ook carnaval, Koningsdag en de kermissen, echte volksfeesten. We hebben er van genoten om ze mee te maken en er aan mee te mogen werken.

Jullie hebben een fantastische Markt in Boxtel met veel horeca waar mensen graag wat drinken of een hapje komen eten. Met de aanpassingen van de Rechterstraat en de Stationsstraat krijgen jullie weer een prachtig centrum met een economische en een culturele as waar jullie en de bezoekers van buiten Boxtel trots op mogen zijn. Het duurt even…. maar dan heb je ook wat!

Ook de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid heeft een impuls gekregen. We weten het allemaal: naast onze verschillende achtergronden hebben we ook heel veel gemeenschappelijke belangen. Mijn oproep is dan ook: respecteer elkaars rollen en verantwoordelijkheden en kom samen tot concrete acties en resultaten.

Lieve mensen, ontzettend bedankt voor jullie betrokkenheid, eigenzinnigheid, de lach, de traan… Afscheid nemen doet pijn, ook al heb ik er maar een jaartje voor jullie mogen zijn. Ik wens mijn opvolger Ronald van Meygaarden heel veel succes en vooral plezier in jullie mooie Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en straks ook Esch.

Het ga jullie goed.

Houdoe, bedankt en nie neule maar meewerken!  

Fons en Trudie Naterop