Blauwalg vijver gemeentehuis Boxtel

In de laatste meting heeft Waterschap De Dommel voor het eerst dit seizoen blauwalg aangetroffen in de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel. Deze bacteriën in het water kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Gevolgen van blauwalg en botulisme
Blauwalg en botulisme ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Honden kunnen beter niet in met blauwalg en/of botulisme besmet water zwemmen. Ook adviseren wij om daar niet te vissen.

Waarschuwing en informatie
Waterschap De Dommel plaatst waarschuwingsborden bij de besmette waterpartij. De borden worden weer verwijderd als er geen blauwalg of botulisme gemeten wordt. Op de website van Waterschap De Dommel vind je een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s. www.dommel.nl/blauwalg en botulisme.