Carnaval: houd het leuk en veilig!

Het carnavalsfeest staat weer voor de deur. Een feest voor groot en klein, met als alles goed verloopt, veel plezier en gein. Ja, als alles goed verloopt. Elk jaar met carnaval komen bij de politie meldingen binnen van vandalisme, inbraken, fietsendiefstallen e.d. Hieronder volgen een aantal tips om het leuk en veilig te houden.

Goed afsluiten
Ga je een avondje stappen, kijk dan of alle ramen en deuren goed afgesloten zijn. Vergeet daarbij niet het klepraampje en de achterdeur. Laat een lampje branden. Laat ook kostbaarheden, dure jassen e.d. thuis.

Veilige kleding
De horecabedrijven besteden veel aandacht aan een (brand)veilige aankleding van de eigen accommodaties. Maar wat trek je zelf aan tijdens carnaval? Er is nog geen keurmerk voor veilige carnavalskleding. Denk goed na over de soort kleding die je draagt en wat eventueel de risico’s kunnen zijn.

Extra verlichting
Op de ondernemers wordt een beroep gedaan om etalageverlichting of bedrijfsverlichting langer aan te laten. Tevens verdient het aanbeveling dat zij losse voorwerpen, vlaggenstokken e.d. tijdens de carnavalsdagen verwijderen.

Autovrij carnaval
De gewijzigde verkeersmaatregelen laten het parkeren niet overal toe tijdens de carnaval. Houd hier rekening mee als je het centrum wil bezoeken. Op de Markt worden tijdens carnaval extra fietsenrekken neergezet.

Meerijden op carnavalswagens
Het vervoeren van mensen en/of het meerijden op een carnavalswagen is alleen toegestaan tijdens de carnavalsoptochten van Indegat en Ploegersland.

Carnaval en alcohol
Carnaval is pas echt leuk als je er ook gezond bij blijft. Drink met mate en heb plezier.

Nog wat tips:

  • Maak vooraf goede afspraken over het veilig thuiskomen.
  • Heb je gedronken? Neem dan de taxi of de BOB.
  • Als je alcohol drinkt, drink dan voldoende ander vocht (water). Dit voorkomt een kater.
  • Voorkom onderkoeling. Zorg voor voldoende warme kleding.