D’n Liempdsen Herd laat zien hoe regenwater afkoppelen werkt

Op donderdag 10 september is door wethouder Herman van Wanrooij, Mado Ruijs van Waterschap De Dommel en Driek Termeer (bouwvrijwilliger SPPiLL) een informatiebord over afkoppelen van regenwater onthuld. Op educatieve wijze laat het bord de afkoppelmethodes zien en draagt het bij aan het promoten ervan. Het bord hangt tegen de gevel van de veldschuur op het erf van D’n Liempdsen Herd.

Enthousiast over afkoppelen

D’n Liempdsen Herd is tussen 2014 en 2019 door vrijwilligers gerestaureerd en ingericht als ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud. Tijdens het renovatiewerk startte SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) in samenwerking met de gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel, de zogenaamde Watercoalitie Liempde. Een project om regenwaterafvoeren van huizen af te koppelen van de riolering. Dit maakte de vrijwilligers van D’n Liempdsen Herd enthousiast over het afkoppelen van regenwater. Op creatieve wijze bedachten zij allerlei infiltratiemethoden voor de boerderij. Vooral het hergebruik van oude rioolbuizen en de oude grindbakken als regengoot zijn daar een voorbeeld van. Ook is de waterput ingezet met een dubbelfunctie als wateropvang en waterbron.

Afkoppelen levert meer op dan alleen waterbesparing

Door regenwater af te koppelen gaat er minder water via het riool naar de rioolwaterzuivering. Dit bespaart kosten. Bij hevige regenbuien betekent dat ook, dat het rioolstelsel minder snel vol zit en het overstorten van ongezuiverd afvalwater naar oppervlaktewater minder vaak voorkomt. Ook staat er dan minder vaak water op straat. Afgekoppeld regenwater kan infiltreren in de bodem of opgevangen worden voor gebruik in droge periodes. Om inwoners op een makkelijke manier kennis te laten maken met het afkoppelen van regenwater, start de gemeente in samenwerking met waterschap De Dommel per 1 oktober een regentonactie. Als start van deze campagne is door wethouder Van Wanrooij aan de vrijwilligers van D’n Liempdsen Herd de eerste regenton overhandigd.

Hoe werkt de regentonactie?

Om mee te doen aan de actie melden inwoners zich bij gemeente en krijgen dan een voucher thuisgestuurd. Zij kunnen daarmee naar Gamma, Tuincentrum Boxtel, Boerenbond of Liempds Pakhuis en krijgen 50 tot 100 euro korting. Bij een aankoop van een regenton van 50 euro krijgen inwoners alles vergoed. Alles boven de 50 euro betaalt de inwoner de helft, tot een maximumvergoeding van 100 euro.

De actie start op 1 oktober en loopt (voorlopig) tot 31 december. De precieze voorwaarden en aanmeldmogelijkheid staan binnenkort op de gemeentelijke website.