Entree bibliotheek toegankelijker voor mindervaliden

Dinsdag 21 juli werd de vernieuwde entree van de bibliotheek geopend door wethouder Herman van Wanrooij. De ingang werd verbreed om deze beter toegankelijk te maken voor mindervaliden. Door de aanpassingen kunnen ook scootmobielen de bibliotheek naar binnen rijden. ‘De bibliotheek is voor alle inwoners van de gemeente Boxtel dus moet ook voor iedereen goed bereikbaar zijn.’, zegt wethouder Van Wanrooij.

Scootmobielen kunnen nu ook gebruik maken van de entree

De bibliotheek aan de Burgakker was in 2015 al voorzien van een rolstoelvriendelijke entree. Toen was de toegankelijkheid van de bibliotheek getest met een grote elektrische rolstoel. Deze kon eenvoudig de helling op en naar binnen. De afmetingen en vormgeving van het gebouw sluiten aan bij de richtlijnen die zijn bepaald op basis van de algemene toegankelijkheid voor personen met een beperking. ‘’Helaas is bij het opstellen van deze algemene richtlijnen geen rekening gehouden met grote scootmobielen.’, vertelt Van Wanrooij. ‘ Door deze aanpassingen kunnen gebruikers van een grote scootmobiel nu ook gebruik maken van de entree.’

Hekwerkboog

Omdat beeldbepaling erg belangrijk is in een monumentale omgeving, werd Ruud van Eggelen, vormgever van ruimtelijke projecten, gevraagd om drie ontwerpen te maken.

De aangepaste entree moest aansluiten bij de rest van het plein. Daarom heeft de monumentencommissie gekozen voor het ontwerp met de zogenaamde hekwerkboog. De boogvorm van het hekwerk anticipeert op de architectuur van de boogvormige blindnissen - nis. Deze lijkt alleen maar aanwezig op de plaats waar deur of venster was, in de topgevel en het torentje. Ook sluit het aan op de boogvormige vensters van de aangrenzende Sint Petrus basisschool. Dit gebouw is verbonden met het van oorsprong annex patronaatsgebouw. De oorspronkelijke functie van het gebouw waar de bibliotheek is in gevestigd. De kosten zijn betaald uit het beheerbudget dat hiervoor bestemd is.