Herfstblad

Elk jaar zorgt de gemeente voor het verzamelen en afvoeren van herfstblad van gemeentebomen.
In drie rondes zamelen we het blad in. We starten als ongeveer de helft van het blad in een wijk of straat is gevallen. Meestal is dat rond half november. De exacte planning bepalen we per locatie. We houden rekening met de bladval en prioriteiten in uitvoering. 
De goten langs de wegen maken we met de veegmachine in een aantal rondes vrij van blad en eikels.

Bladkorven

Waar veel grote bomen staan en het blad niet op een brede berm of grasveld bij elkaar gelegd kan worden, plaatsen we een bladkorf. Op andere plaatsen dus niet. Het aantal bladkorven blijft dit jaar beperkt tot de locaties op de lijst op onze website. We voegen geen locaties toe.
De locaties van de bladkorven vind je hier
We plaatsen de bladkorven in de week van maandag 11 oktober. Half december halen we de korven weg. De gemeente zorgt voor het leeg maken van de bladkorven. Bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad van gemeentebomen. Vorig jaar werd op een enkele plaats ook ander afval in de korven gegooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complete struiken of coniferen uit de eigen tuin. Dit zorgt voor extra werk om het afval te scheiden en kost ook extra geld. Daarom halen we bladkorven weg als er ander afval in wordt gegooid. Dat is jammer, want veel mensen maken gebruik van de bladkorven. 
 

Blad opruimen, of toch niet?

Soms kun je blad in de tuin gewoon laten liggen. Het blad vormt een isolerende laag rond heesters en vaste planten, zodat ze beter zijn beschermd bij vorst. Ook zorgt blad voor goede beschutting en voedsel voor insecten, vogels en egels. Een ander voordeel is dat het blad in de loop van de tijd wordt omgezet in voedingsstoffen voor de bodem. Houd wel in de gaten dat de laag blad niet te dik wordt. Zo kan de bodem voldoende zuurstof opnemen. Wil je blad uit jouw tuin opruimen? Je kunt blad in de groene kliko stoppen of gratis inleveren op de milieustraat.
 

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over de bladinzameling kun je contact opnemen met het Servicepunt Openbare Ruimte via telefoonnummer (0411) 65 59 44.