Herfstblad inzamelen

Elk jaar zorgt de gemeente voor het verzamelen en afvoeren van herfstblad van gemeentebomen. In drie rondes zamelen we het blad in. We starten als ongeveer de helft van het blad in een wijk of straat is gevallen, meestal is dat rond half november. De exacte planning bepalen we per locatie aan de hand van bladval en prioriteiten. De goten maken we, met de veegmachine, in twee rondes vrij van blad en vruchten.

Dit jaar plaatsen we minder korven dan in eerdere jaren

We zetten geen bladkorven meer op plaatsen waar weinig of geen grote bomen staan of waar blad gemakkelijk op een groter grasveld of brede berm bij elkaar gelegd kan worden. Bladruimen van gras is voor de gemeente makkelijker dan blad ruimen uit bladkorven. Het aantal bladkorven blijft dit jaar beperkt tot de locaties op de lijst op onze website, we voegen geen locaties toe.

De gemeente zorgt voor het leeg maken van de bladkorven. We plaatsen de bladkorven in de week van maandag 14 oktober. Half december halen we de korven weer weg. Bekijk alle locaties van de bladkorven

Bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad van gemeentebomen

Vorig jaar werd op een enkele plaats ook ander afval in de korven gegooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complete struiken uit de eigen tuin. Dit zorgt niet alleen voor extra werk om het afval te scheiden, het heeft ook financiële gevolgen. De gemeente moet extra geld afdragen voor het verwerken van het afval. Daarom halen we bladkorven weg als er ander afval in wordt gegooid. Dat is jammer, want veel mensen maken er gebruik van.

Niet al het blad hoeft opgeruimd te worden

Blad kan dienen als winterdek voor plant-vakken of omgezet worden in compost. Ook zorgt blad voor goede beschutting en voedsel voor insecten, vogels en egels. Blad uit je tuin dat je toch kwijt wilt, kunt je afvoeren in de groene kliko of gratis inleveren op de milieustraat.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over de bladinzameling kun je terecht bij het Servicepunt Openbare Ruimte via telefoonnummer (0411) 65 59 44.