Massaal meegedacht over het profiel voor de nieuwe burgemeester

De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester is van start gegaan. De vertrouwenscommissie vroeg namens de gemeenteraad van Boxtel inwoners om hun mening te geven over belangrijke eigenschappen voor de nieuwe burgemeester. De ontvangen informatie wordt besproken bij het opstellen van de profielschets.

Ontvangen informatie

Als onderdeel van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester heeft de vertrouwenscommissie namens de gemeenteraad Boxtel ook haar inwoners gevraagd naar welke persoon gezocht moet worden. Wat zijn volgens hen belangrijke eigenschappen voor de burgemeester? En aan welke persoon denken zij wanneer zij de nieuwe burgemeester voor zich zien? De daarvoor opgestelde enquête heeft 413 reacties opgeleverd. Deze reacties zijn ontvangen via de gemeentelijke website en verzameld tijdens het bezoek van de vertrouwenscommissie aan de weekmarkt van Boxtel, Liempde en Esch en tijdens de openbare inloopbijeenkomst van donderdag 21 februari 2019, die werd gehouden in het Gemeentehuis.
De vertrouwenscommissie is verheugd over deze betrokkenheid en heeft tijdens de vele persoonlijke gesprekken, tijdens de aanwezigheid op de weekmarkten en tijdens de openbare inloopbijeenkomst, intensief met betrokken burgers kunnen spreken, waarbij extra accenten gezet zijn door deze burgers bij met name de open vraag welke aan het einde van de enquête opgenomen was.

tekeningen nieuwe burgemeester

Input van basisschoolleerlingen

Omdat we het belangrijk vinden dat álle inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel mee kunnen denken en aan kunnen geven wat zij belangrijk vinden, werden ook de basisscholen benaderd. Kinderen werden uitgenodigd een tekening te maken van hun droom-burgemeester. Donderdag 21 maart 2019 gingen leden van de vertrouwenscommissie naar basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel om een pakket kunstwerken in ontvangst te nemen.
De leerlingen uit groep 7 en 8 van juffrouw Wilma spraken de afgelopen weken met elkaar over de nieuwe burgemeester. Daarna mochten de kinderen hun wensen op papier zetten. Moet de nieuwe burgemeester een man of vrouw zijn? Welke hobby’s moet hij/zij hebben? Moet de burgemeester veel op pad gaan of achter zijn bureau plannen maken? Alles wat kinderen belangrijk vinden, mocht in hun tekening terugkomen. Het resulteerde in een flink pak kunstwerken die werden overhandigd aan een afvaardiging van de vertrouwenscommissie. 

Prijs voor leerling met mooiste tekening en beste tips

De vertrouwenscommissie neemt de tips mee in de profielschets. Ook worden de tekeningen opgehangen in de raadzaal. Voor de leerling met de mooiste tekening en beste tips, is er nog een mooie prijs. Degene mag samen met de hele klas op bezoek komen bij de burgemeester voor een rondleiding in het gemeentehuis. En natuurlijk mogen ze dan ook de ambtsketen om en worden er mooie foto’s gemaakt.
Het wordt nog lastig voor de leden van de vertrouwenscommissie om álle tips mee te nemen. Want waar vinden ze iemand die houdt van voetbal, paardrijden, films kijken en kunst, die man én vrouw is en veel de straat op gaat maar ook veel plannen maakt? Het wordt een flinke uitdaging, maar er is volop vertrouwen dat uiteindelijk de juiste persoon kan worden benoemd.

Procedure

Met alle ontvangen informatie gaat de vertrouwenscommissie aan de slag met het opstellen van de profielschets. De profielschets wordt op 8 april a.s. door de gemeenteraad vastgesteld en op die avond aangeboden aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. De commissaris zal daarna de vacature openstellen.
Voor meer informatie over de procedure kun je terecht op onze website.