Nieuwe start voor Buurt Informatie Netwerk

Aanmelden kan via www.mijnbin.nl

Iedereen vindt prettig wonen belangrijk. Dat begint bij een veilig huis, een veilige straat en een veilige buurt. Ook inwoners van Boxtel kunnen daar aan bijdragen. Wie zich aanmeldt voor het nieuwe BIN-netwerk, kan voortaan anoniem een verdachte situatie melden. Burgemeester Naterop opende vanavond samen met burgemeester Pommer van Sint-Michielsgestel het nieuwe BIN-netwerk in hun gemeenten.

 

Het BIN is een netwerk van buurtgenoten die elkaar en de politie informeren over verdachte situaties. Het vergoot het veiligheidsgevoel en de betrokkenheid van de inwoners. En het helpt misdrijven te voorkomen. Als lid van het BIN blijf je op de hoogte van de veiligheid in jouw buurt. BIN-leden, de politie en de gemeente wisselen informatie met elkaar uit. Dat delen van informatie gebeurt op een anonieme manier. Als BIN-lid zijn jouw gegevens niet bekend bij politie of gemeente. Ook niet bij andere BIN-leden.

Hoe werkt het BIN?

Het BIN wordt georganiseerd door een netwerk van vrijwilligers. Iedere wijk heeft een coördinator en dat is een inwoner uit dat gebied. De coördinator is de schakel tussen politie, gemeente en BIN-leden. Politie en gemeente sturen informatie naar de BIN-coördinator. Die stuurt de informatie per mail door naar BIN-leden in de vorm van een BIN-bericht. Dit BIN-bericht is ook zichtbaar wanneer je ingelogd bent op de BIN-website.

BIN-leden kunnen op deze berichten reageren door een reactie te geven op het BIN-platform. De BIN-coördinator stuurt het antwoord dan door naar de politie en/of gemeente. Die er vervolgens wat mee kan doen. 

Jouw e-mailadres wordt geanonimiseerd getoond in het systeem. Zo kun je wel op berichten reageren richting de BIN-coördinator van de wijken waarvoor je BIN-berichten ontvangt. Dit blijft anoniem totdat je er zelf voor kiest jouw gegevens te delen. De BIN-vrijwilligers hebben geen inzage in de ledengegevens. Anonimiteit is op het hoogste niveau gewaarborgd.

Uitgebreid getest

Het BIN-netwerk is de opvolger van de oude versie die de gemeente in oktober 2017 offline haalde na een datalek. Burgemeester Naterop heeft in deze versie veel vertrouwen. “Het netwerk is uitgebreid getest en draait inmiddels tot volle tevredenheid in bijvoorbeeld Den Bosch. Aanpakken, niet wegkijken staat hoog op de agenda in Boxtel. Daar werken we als gemeente hard aan samen met de politie. Maar extra ogen en oren kunnen we goed gebruiken. Ik vraag dan ook iedereen zich in te schrijven op www.mijnbin.nl en verdachte dingen anoniem te melden. Samen gaan we voor een veilig Boxtel!”