Persbericht: Praktisch verkeersexamen voor basisscholen uit Boxtel

Op 16, 18 en 19 mei 2022 organiseert de gemeente Boxtel samen met basisscholen uit Boxtel het praktisch verkeersexamen. Het examen is dit jaar niet alleen voor leerlingen uit groep 7, maar ook leerlingen uit groep 8 kunnen deelnemen. Dit komt omdat het praktisch verkeersexamen vorig jaar niet in zijn originele vorm kon doorgaan. Op 31 maart 2022 is de theorie van de leerlingen uit groep 7 tijdens het schriftelijk verkeersexamen getest. De leerlingen uit groep 8 hebben dit vorig jaar al gedaan. Met het praktisch verkeersexamen wordt getest of leerlingen de theoretische verkeerslessen ook in de praktijk uitvoeren.

520 basisschoolleerlingen

In totaal nemen er 520 basisschoolleerlingen uit Boxtel, Liempde en Esch deel aan het verkeersexamen. De kinderen volgen op de fiets een route door Boxtel. Voordat de leerlingen van start gaan, controleren de deelnemende scholen de fietsen op onder andere de remmen, het licht en een fietsbel. Vanaf 9.00 uur vertrekken de leerlingen om de minuut vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7.

Deelnemende scholen

De scholen die deelnemen aan het verkeersexamen zijn: De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, St. Petrus, Angelaschool, De Hobbendonken, Prinses Amaliaschool, De Beemden, HUB, Jenaplan Molenwijk en De Willibrordusschool.

De route

De leerlingen fietsen een route van ongeveer 20 minuten door Boxtel. De route loopt vanaf het startpunt naar de Nieuwe Nieuwstraat, Beneluxlaan, Hobbendonkseweg, Fellenoord, Grote Beemd, Raaphof, Prins Hendrikstraat, Molenstraat, Van der Voortweg, Baanderherenweg, Achterberghstraat, Brederodeweg, Boerhaavestraat, Bosscheweg, Vicaris van Alphenlaan, Schijndelseweg en via het Pastoor van Besouwplein terug naar het startpunt. Op deze route zijn vijftien controlepunten. Daar staan hulpouders die controleren of de leerlingen veilig fietsen.

Verkeersdiploma

Aan het einde van de dag worden de examens nagekeken. Daarna krijgen de leerlingen de uitslag en het verkeersdiploma. Wethouder Fred van Nistelrooij gaat op maandag 23 mei 2022 persoonlijk langs bij de Willibrordusschool in Esch om verkeersdiploma’s uit te reiken.

Provinciale actie

Het praktisch verkeersexamen past binnen de provinciale actie ‘Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden’. Daarnaast ontvangen scholen die zijn aangesloten bij het Brabants Verkeersveiligheid Label, kortweg het BVL, bij deelname extra waarderingspunten voor hun label.