Verplicht verduurzamen bij ingrijpende renovatie

Naar aanleiding van de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II) gelden er per 1 februari een aantal veranderingen als je gaat renoveren. Zo moet elke woning met een ingrijpende verbouwing verplicht zonnepanelen, een zonneboiler en/ of een warmtepomp plaatsen.

Wanneer is je renovatie ingrijpend?

In de basis geldt de eis voor hernieuwbare energie voor alle bestaande gebouwen en woningen die ingrijpend gerenoveerd worden. Hierbij is het van belang dat de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaken van de renovatie. Een renovatie is ingrijpend wanneer meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil (dak, buitenmuur, begane grondvloer) wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. Dat is bijvoorbeeld wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd. Dit zijn ingrijpende renovaties waarbij een vergunning nodig is. Dus niet als je isolatiemaatregelen doorvoert, die onder de subsidieregeling ISDE vallen. Lees over de subsidieregeling ISDE.

Het juiste moment voor energievoorziening

Een ingrijpende renovatie van een gebouw vindt mogelijk slechts 1 keer in de 30 jaar plaats. Over 30 jaar, dient de gebouwde omgeving in Nederland klimaatneutraal te zijn, net als alle andere sectoren. Voor de gebouwde omgeving geldt dat een ingrijpende renovatie van een gebouw, hét juiste moment is om slimme keuzes te maken als we kijken naar de energievoorziening.

De overheid heeft een leidraad laten opstellen om woning- en gebouweigenaren te helpen met het uitvoeren van deze regels. De leidraad lees je via de website van de overheid