Houtrook is schadelijk voor de gezondheid
Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.
Bekijk voordat je gaat stoken de Stookwijzer
De Stookwijzer houdt rekening met de windkracht en de kwaliteit van de lucht. Je kunt de weersomstandigheden voor jouw adres bekijken. Je ziet dan of je kunt stoken of dat het vuur beter uit kan blijven.
Tips om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken
Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Ook verminder je zo rook- en geuroverlast voor je omgeving.
Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd en gekloofd is
Vochtig hout brandt niet goed. Hierdoor komen veel ongezonde stoffen vrij. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte van minder dan 15% heeft.
Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
Dan voorkom je dat schadelijke stoffen vrijkomen. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.
Stook alleen bij droog weer
Laat de barbecue, vuurkorf of open haard uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Raadpleeg de Stookwijzer en let op het Stookalert.
Gebruik de Zwitserse aansteekmethode
Met de Zwitserse stookmethode beperk je overlast. Bij deze methode steek je de houtkachel van boven naar onder aan. Dit is eigenlijk omgekeerd houtstoken. Bekijk in het uitlegfimpje op YouTube hoe je op de Zwitserse manier stookt.
Gebruik een elektrische barbecue
Deze geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje.
Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen
Dit is ook een stuk veiliger: je hebt dan minder kans op een schoorsteenbrand.
Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
Of zet een raampje open. Vooral bij oudere kachels is het belangrijk dat het vuur lucht kan aantrekken. Dan kan de rook via de schoorsteen worden afgevoerd en blijven er geen schadelijke stoffen hangen. Bij nieuwe kachels wordt vaak automatisch de lucht van buiten aangevoerd. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.
Controleer regelmatig of je goed stookt
Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.
Zorg voor een kachel die niet te groot is voor jouw huis
Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Ga je het vuur dan ‘smoren’, dan komen er meer schadelijke stoffen vrij. Op internet zijn verschillende sites te vinden met een rekentool of een grafiek waarmee je kunt berekenen welk formaat kachel past bij jouw huis. Een specialist kan advies op maat geven voor jouw situatie.
Laat het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op je haard of kachel door een installateur
Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand. Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal, kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor heb je rondom je huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.
Melden van overlast door stoken
Je kunt overlast bij ons melden via Fixi. Tijdens werkdagen kun je ook telefonisch overlast bij ons melden. Dat kan via (0411) 65 59 11.
Snoeihout stoken in het buitengebied
Wil je in het buitengebied van Boxtel snoeihout stoken? Dat mag nu nog zonder vergunning of ontheffing in de maanden maart en november. Wel gelden daar regels voor. Bekijk de regels op de pagina ‘Snoeihout stoken’.