Persoonsgebonden budget (pgb)

Heb je hulpmiddelen en/of ondersteuning nodig, omdat je bepaalde dingen niet (meer) alleen kan? Bijvoorbeeld door een beperking of door jouw leeftijd? Neem dan contact op met Wegwijs. Je bespreekt met een medewerker van Wegwijs wat je kunt doen om ondersteuning te regelen. Bijvoorbeeld wat bekenden voor je kunnen doen of welke initiatieven in de wijk iets voor je kunnen betekenen.

Misschien blijkt uit het gesprek met de medewerker van WegWijs dat je specialistische ondersteuning nodig hebt. Dan wordt jouw vraag overgedragen aan een specialist van de gemeente. Deze gaat met jou in gesprek en bepaalt of en welke tweedelijnszorg nodig is (indicatie). Als blijkt dat je specialistische ondersteuning nodig hebt, bekijk je samen welke specifieke ondersteuning voor jou mogelijk is en hoe je dat kunt regelen.

Vervolgens bekijk je samen hoe je de ondersteuning kunt betalen. Hiervoor kun je kiezen tussen zorg in natura (ZIN) en een persoonsgebonden budget (PGB) Bij ZIN regelen wij, als gemeente, de ondersteuning voor jou. Bijvoorbeeld een hulp in het huishouden of een rolstoel. Met een PGB koop je zelf jouw ondersteuning en/of hulpmiddelen in.