Opvang zoeken in het Landelijk Register Kinderopvang
Wil je kinderopvangtoeslag of een bijdrage in de kosten voor peuteropvang? Je krijgt dit alleen als de opvang in het Landelijk Register Kinderopvang staat. In dit register staat alle opvang die voldoet aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Opvang zoeken in het Landelijk Register Kinderopvang
Kinderopvangtoeslag aanvragen
Gaat je kind naar de peuteropvang, kinderopvang, buitenschoolse opvang of naar een gastouder? En wil je gebruik maken van kinderopvangtoeslag? De toeslag voor kinderopvang vraag je aan bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst lees je of je kinderopvangtoeslag kunt krijgen. En hoe je de toeslag aanvraagt.
Locaties peuteropvang
Je kunt jouw kind aanmelden bij de volgende peuteropvang locaties:
Kindercentrum Kindertuin
- Olleke Bolleke (locatie Brede School De Wilgenbroek)
- Pimpeloentje (locatie St.Petrusschool)
- Rebusolleke (locatie Angelaschool)
- Pinkeltje (locatie Brede School Selissenwal)
- Zandkasteel (locatie Brede School Lennisheuvel)
Stichting Humankind
- Speelleercentrum De Oversteek
- Kinderdagverblijf Domino (locatie Hoogheem)
Vergoeding kosten peuteropvang aanvragen
Gaat je kind naar de peuteropvang (voorheen bekend als peuterspeelzaal), maar heb je geen recht op kinderopvangtoeslag? Je kunt bij ons een bijdrage in de kosten aanvragen. Bij de berekening van de vergoeding wordt het maximale uurtarief voor de kinderopvang dat jaarlijks door het Rijk wordt vastgesteld als uitgangspunt genomen.
Je hebt recht op een bijdrage als:
- je kind tussen de 2 en 4 jaar is;
- je kind staat ingeschreven in de gemeente Boxtel;
- je kind geen VVE volgt;
- je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag;
- je de aanvraag doet binnen het halfjaar na start van de peuteropvang;
- de opvang in het Landelijk Register Kinderopvang staat;
- Je een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betaalt. Wij gebruiken voor het vaststellen van deze bijdrage de VNG-adviestabel voor ouderbijdragen voor het peuterwerk 2024.
Je krijgt een bijdrage in de kosten van peuteropvang voor:
- maximaal 8 uur per week;
- maximaal 40 weken per jaar (je ontvangt de bijdrage verdeeld over 12 maanden).
Welke gegevens heb je nodig voor het invullen van het aanvraagformulier:
- Kopie van geldig ID-bewijs
- Kopie van bankpas
- Kopie contract kinderopvangorganisatie
- Bewijsstuk belastbaar inkomen 2022 (van jou en jouw partner)
Wijzigt er iets in jouw persoonlijke situatie?
Als er tussentijdse wijzigingen zijn in jouw persoonlijke gegevens zoals je ID-bewijs of bankpas, geef dat dan zo snel mogelijk bij ons aan. Je kunt de wijziging(en) doorgeven via zorg@mijngemeentedichtbij.nl.
Subsidie- en uitvoeringsregelingen
Voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE)
Het consultatiebureau volgt de ontwikkeling van je kind. Als een kind mogelijk een achterstand oploopt bespreekt het consultatiebureau dit met de ouders. Maar ook het kinderdagverblijf en de peuteropvang geven signalen van een mogelijke achterstand aan de ouders door.
Extra uren voor-en vroegschoolse educatie
Heb jij zelf zorgen over de ontwikkeling van je kind? Bespreek dit dan met het consultatiebureau of de opvang. Misschien heeft jouw kind recht op extra uren voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Peuters en kleuters met risico op onderwijsachterstand hebben hier recht op. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met een taalachterstand. Of met een achterstand in de motorische of sociaal-emotionele ontwikkeling. Met VVE kunnen kinderen spelenderwijs een achterstand inhalen voordat ze beginnen in groep 3.
Voorschoolse educatie
Peuters van 2,5 tot 4 jaar kunnen via voorschoolse educatie hun achterstand inhalen. Voorschoolse educatie gaat via de peuteropvang.
Vroegschoolse educatie
Kinderen uit groep 1 en 2 kunnen via vroegschoolse educatie een achterstand inhalen. Vroegschoolse educatie gaat via de basisschool.
Subsidieregels voorschoolse educatie voor organisaties
Sociaal Medische Indicatie en kinderopvang
Heb je hulp nodig bij de opvoeding van je kind? Omdat je lichamelijke of psychische problemen hebt? Of omdat je kind zich niet zo goed ontwikkelt? Misschien heb je dan recht op een Sociaal Medische Indicatie (SMI). Dan betalen wij een deel van de kosten voor de kinderopvang. Het gaat dan wel om een tijdelijke oplossing. Samen met de consulent jeugd maak je een plan om uiteindelijk weer zelf voor je kind te zorgen. Neem voor het aanvragen van een SMI contact op met Wegwijs via (0411) 65 59 90 of via wegwijs@boxtel.nl.
Geen recht op SMI
In de volgende gevallen heb je geen recht op SMI:
- Je krijgt kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.
- Je krijgt een uitkering omdat je een traject naar werk volgt.
- De uren opvang binnen de peuteropvang of VVE zijn voldoende helpend, er is geen extra opvang nodig.
Wat wij betalen
Heb je recht op SMI? Dan betalen wij een gedeelte van de kosten voor kinderopvang. Het gaat dan om dezelfde bijdrage die je van de Belastingdienst ontvangt als jij en jouw partner zouden werken. Let op: de SMI is maximaal 4 dagdelen per week en duurt maximaal 6 maanden.
Heb je recht op SMI, maar kun je de kinderopvang dan nog niet betalen? Misschien heb je recht op bijzondere bijstand. Voor informatie over bijzondere bijstand neem je contact op met Wegwijs.