Aanmelden voor de fittestdag is niet meer mogelijk
De fittestdag zit helemaal vol. We bedanken iedereen voor hun inschrijving en enthousiasme. We zien je op 7 oktober!
Wat kun je verwachten op de fittestdag?
Op deze ochtend of middag kunnen inwoners van 70+ wonend in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel of Esch deelnemen aan verschillende workshops en een informatiemarkt. Ook is er ruimte om leeftijd- en buurtgenoten te ontmoeten. Je krijgt allerlei informatie over een goede, beweeglijke en gezonde leefstijl en de mogelijkheden die er zijn binnen de gemeente Boxtel. Er zal een testparcours aanwezig om jouw balans en evenwicht inzichtelijk te maken. Je kunt ook in gesprek met de ouderenadviseurs en je hebt de mogelijkheid om de Kwiekroute te wandelen. Daarnaast komt Dr. R.A. Schipper, uroloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een lezing geven over liefde en intimiteit op latere leeftijd waarover hij ook een boek heeft geschreven.
Meer informatie over de workshops
Workshop mondgezondheid
In deze workshop vertelt tandarts-geriatrie Peter de Goede ons hoe we mondproblemen zoals ontstekingen en het verlies van kauwvermogen kunnen voorkomen. Vroegdiagnostiek is van groot belang. Door samenwerking van artsen, tandartsen, geriaters en de ouderen zelf, kunnen problemen tijdig worden gesignaleerd. Het gaat hierbij om lichamelijke (Parkinson), geestelijke (Alzheimer) en sociale (eenzaamheid) problemen. Peter de Goede is als tandarts-geriatrie verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, werkt in negen regionale verpleeghuizen in de regio en is werkzaam voor seniorenvereniging KBO Brabant. Voor KBO Brabant houdt hij wekelijks een landelijk telefonisch spreekuur “ouderen en mondzorg” en is hij aanwezig tijdens de Vitaliteitsdagen.
Workshop geluk
Tijdens deze workshop vertel ik je graag het goede nieuws over geluk! Wat is geluk eigenlijk en heb je er zelf invloed op en hoe kun je ervoor zorgen dat je dit ook kunt verduurzamen? Je krijgt uitleg over wat het effect is op je lichaam wanneer je je bezighoudt met positieve gedachten en positieve gezondheid. Daarbij doen we samen een aantal oefeningen waarmee je zelf kunt ervaren wat dat voor jou betekent. Een workshop vol handige tips en oefeningen waardoor je je bewust wordt hoeveel invloed je zelf hebt op jouw GELUK.
Ouderenadviseurs op de Fittestdag
De ouderenadviseurs van KBO Boxtel staan op deze dag klaar om met jou het gesprek aan te gaan over het ouder worden. Aan de hand van de elementen van Positieve Gezondheid kunnen we jouw persoonlijke situatie bespreken en samen onderzoeken wat al goed gaat of waar verbetering mogelijk is. Ook kunnen we in kaart brengen hoe het met jouw sociale netwerk gesteld is zodat je langer thuis kunt blijven wonen. Tijdens de Fittestdag kun je een vertrouwelijk gesprek hebben met een ouderenadviseur als je dat graag zou willen. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk waarin we de privacy beschermen.
Kwiekroute Selissenwal, vertrekpunt de Walnoot
KWIEK is een beweegroute die gebruik maakt van het straatmeubilair in de buurt. Denk aan bankjes, muurtjes, trapjes, stoepranden of bijvoorbeeld hekjes. De Kwiekroute van Selissenwal is prachtig gelegen nabij de Dommel en de Walnoot. We volgen de stoeptegels op de route en trainen onder begeleiding onze balans, kracht, hersenen en ons uithoudingsvermogen. Met het ouder worden is de kans op vallen steeds groter. Door de oefeningen op de Kwiek route verbeteren we onze stabiliteit en hopen we vallen of de gevolgen van een val te voorkomen of te verminderen. Het trainen is heel leuk om samen te doen en goed voor je lijf en je contacten. Iedere woensdagochtend ben je van harte welkom om mee te doen. We vertrekken om 10.15 uur en stoppen om 11.15 uur. Daarna drinken we gezellig samen koffie in de Walnoot. Deelname is gratis, de koffie is voor eigen rekening.
Workshop Mindfulness
In de workshop zal ik uitleg geven over wat mindfulness is en waar en op welke momenten je het kunt inzetten. Ik zal je kennis laten maken met een aantal oefeningen uit de Mindfulness-training. Op deze manier kun je zelf ervaren of het mogelijk helpend voor jou zou kunnen zijn. Mindfulness helpt je om meer in het moment te leven, zonder oordeel. Tevens helpt het je om beter voor jezelf te zorgen en anders te leren omgaan met negatieve gedachten of pijn.
Workshop 'Een gezonde leefstijl is op alle leeftijden belangrijk'
Tijdens deze workshop gaan we in op de diverse factoren en landelijk aangeboden programma’s die door de zorgverzekeraar ondersteund worden. Dit wordt GLI genoemd; gecombineerde leefstijlinterventies. Een GLI is een tweejarig traject gericht op het verminderen van de energie-inname via gezonde voeding. Daarnaast richt het programma zich op het verhogen van de lichamelijke activiteit met aandacht voor gedragsverandering. Het doel is om een gezonder gewicht te behalen en daarmee gezondheidswinst. Naast aandacht voor voeding en beweging, komen ook andere factoren zoals roken, alcohol, slapen, stress en ontspanning (BRAVO factoren) aan de orde. Tijdens de workshop lichten we de GLI Slimmer toe.
Workshop 'Liefde en intimiteit op latere leeftijd'
Rob Schipper, uroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch merkte in zijn praktijk dat kennis over seks op latere leeftijd bij veel ouderen ontbreekt. Daarom schreef hij daarover een voorlichtingsboek: 'De beste seks heb je na je 50ste’. Hij legt uit hoe er vroeger over seks werd gedacht, wat seks met je lichaam en geest doet en hoe je om kunt gaan met de fysieke ongemakken die horen bij het ouder worden. Wist je dat seks de kans op hart- en vaatziekten, incontinentie en dementie verlaagt? En het is nog goed voor je relatie ook. Maar wat betekent chemotherapie voor je seksleven? En wat als je ‘m niet meer omhoog krijgt? Dokter Schipper bespreekt de onderwerpen vanuit zijn jarenlange ervaring aan de operatietafel en voorbeelden uit zijn spreekkamer. Zijn boek geeft serieuze informatie, maar is ook met een knipoog geschreven. Seks is niet alleen iets voor jonge mensen; ook na je vijftigste kan je ervan genieten. In deze lezing vertelt hij je daar graag over.
Workshop 'Goed gevoed ouder worden'
Bij het ouder worden is een goede voeding, in combinatie met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Dat helpt je om zelfstandig en mobiel te blijven. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie over goede voeding, de oorzaken, gevolgen en behandeling van ondervoeding en adviezen om goed gevoed te blijven. De voorlichting wordt gegeven door Helscha van Zessen – Sabel, diëtist bij Zorggroep Elde Maasduinen.
Heb je nog vragen?
Mail dan naar n.v.rossum@mijngemeentedichtbij.nl.