Onderdelen van een bestemmingsplan
Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:
- Toelichting
- Regels
- Verbeelding
De toelichting geeft een ruimtelijke uitleg van het bestemmingsplan. In deze toelichting staat bijvoorbeeld wat het beleid en het doel is van het bestemmingsplan. Daarnaast staat er een beschrijving van het plangebied en een uitleg van de regels. In de regels lees je wat wel en niet mag binnen een bepaalde bestemming. Op de verbeelding zie je de indeling van het plangebied in bestemmingen. Dit wordt door middel van kleuren, lijnen en tekens duidelijker gemaakt.
Fasen in een bestemmingsplan
Er zijn vijf fasen in een bestemmingsplan:
1. Voorontwerp (eerste concept)
Een voorontwerpbestemmingsplan is het eerste concept van een bestemmingsplan. Niet alle voorontwerpbestemmingsplannen worden op ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd. Voor een plan wordt er altijd overlegd met inwoners, bedrijven en andere overheden.
2. Ontwerpbestemmingsplan
Na het voorontwerp stellen we een ontwerpbestemmingsplan op. Het ontwerpbestemmingsplan ligt na een positief besluit door het college van B&W voor iedereen zes weken ter inzage. Je kunt binnen deze periode het plan in het gemeentehuis inzien of digitaal bekijken via de website ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode kun je bij de gemeenteraad jouw zienswijze indienen. Meer informatie over een zienswijze lees je onder het kopje 'zienswijze indienen'.
3. Vaststelling van het bestemmingsplan
Als de gemeenteraad akkoord heeft gegeven, dan wordt het bestemmingsplan vastgesteld. Dit vastgestelde plan wordt daarna weer zes weken ter inzage gelegd. Ben je het niet eens met het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad? Dan kun je binnen deze zes weken in beroep gaan. Dit doe je bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.
4. Bestemmingsplan gaat in
Is de inzagetermijn van zes weken voorbij? Dan treedt het bestemmingsplan in werking. Dit gebeurt niet als iemand een verzoek om voorlopige voorziening (een tijdelijke regeling) bij de Raad van State heeft ingediend. Een verzoek om een voorlopige voorziening kun je alleen indienen als je ook in beroep bent gegaan.
5. Bestemmingsplan wordt onherroepelijk
Heeft niemand een beroep bij de Raad van State ingediend? Dan wordt het plan na afloop van de beroepstermijn onherroepelijk. Dit betekent dat het plan vaststaat. Is er wel een beroep ingediend? Dan moet de Raad van State een beslissing nemen. Het bestemmingsplan is pas definitief na een positieve uitspraak van de Raad van State.
Zienswijze indienen
Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit van de gemeente. Je beschrijft in de zienswijze met welke punten je het wel of niet eens bent en waarom. Zienswijzen worden door ons behandeld en beantwoord. Op de pagina ruimtelijkeplannen.nl vind je een overzicht van alle bestemmingsplannen. Via het zienswijze formulier kun je zelf een zienswijze indienen. Let op: zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend.
Veranderingen door de Omgevingswet
De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024. De Omgevingswet heeft gevolgen voor de regels voor ruimtelijke ontwikkeling. Het heeft ook gevolgen voor ruimtelijke plannen die we nu al behandelen. Het heeft vooral invloed op aanvragen voor het aanpassen van een bestemmingsplan onder de huidige wet.
Hoe werkt het bij nieuwe initiatieven?
- Is jouw concept-ontwerpbestemmingsplan voor 1 juli 2023 goedgekeurd door ons?
Dan behandelen we de aanvraag volgens de huidige Wet ruimtelijke ordening. - Is jouw concept-ontwerpbestemmingsplan niet voor 1 juli 2023 goedgekeurd door ons?
Dan behandelen we de aanvraag volgens de Omgevingswet.