Onderdelen van een bestemmingsplan
Een bestemmingsplan bestaat onder andere uit:
- Toelichting
- Planregels
- Verbeelding (plankaart)
De toelichting geeft een beschrijving van het plangebied. In de planregels lees je wat wel en niet mag binnen een bepaalde bestemming. Op de plankaart zie je de bestemmingen door middel van kleuren, lijnen en tekens. Het bestemmingsplan geldt voor burgers, bedrijven en de gemeente.
Fasen in een bestemmingsplan
Er zijn vijf fasen in een bestemmingsplan:
Voorontwerp
Het maken van een bestemmingsplan begint met het maken van een voorontwerp. Wij zetten onze wensen en ideeën op papier. Met dit voorontwerp vindt participatie (overleg en inspraak) met burgers en bedrijven plaats. Niet alle plannen hebben een voorontwerpfase.
Ontwerp bestemmingsplan
Daarna stellen we een ontwerpbestemmingsplan op. Dit plan ligt daarna voor iedereen zes weken ter inzage. Je kunt binnen deze periode het plan in het gemeentehuis inzien of digitaal bekijken via de website ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode kun je bij de gemeenteraad jouw zienswijze indienen. Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. Je beschrijft in de zienswijze met welke punten je het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kunnen wij eventueel meenemen in het definitieve besluit.
Vaststelling
Na het beantwoorden en verwerken van alle zienswijzen stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast en leggen we het zes weken ter inzage. Ben je het niet eens met het vaststellingsbesluit van de raad? Dan kun je binnen deze zes weken beroep aantekenen. Dit doe je bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.
In werking
Is de inzagetermijn van zes weken voorbij? Dan treedt het bestemmingsplan in werking. Dit gebeurt niet als iemand een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State heeft ingediend. Een verzoek om een voorlopige voorziening kun je alleen indienen als je ook beroep hebt aangetekend.
Onherroepelijk
Heeft niemand een beroep bij de Raad van State ingediend? Dan wordt het plan na afloop van de beroepstermijn onherroepelijk. Dit betekent dat het plan vaststaat. Heeft iemand wel een beroep ingediend? Dan wordt het plan pas onherroepelijk nadat de Raad van State over het beroep heeft beslist.
Bestemmingsplan bekijken
Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal bekijken. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan of nummer van een plan. Ook kun je zoeken op kenmerken, zoals type plan of planstatus.
Wil je meer informatie over een bepaald bestemmingsplan? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (0411) 65 59 11 of vul een contactformulier in.