Een bakkie met Mohamad

We stellen de medewerkers en vrijwilligers van CNO Velder graag voor.

Lees mee wat Mohamad allemaal doet op en rondom opvang Velder

Vraag Reactie

Wat is jouw rol/taak binnen CNO Velder?

Samen met mijn vrouw, Anouk, ben ik de eigenaar van het cateringbedrijf ‘Memories of Damascus’. Wij verzorgen alle maaltijden, snacks, koffie, frisdrank - en ga zo maar door - binnen CNO Velder.

Wat is jouw motivatie om hier te komen werken?

Toen ik zeven jaar geleden uit Syrië vluchtte, kwam ik terecht in de CNO Heumensoord (in Nijmegen). Dat was een pittige tijd, maar waar ik tevens soms met weemoed aan terugdenk. Ik heb de afgelopen jaren altijd gezegd, dat ik nog eens terug zou willen naar die tijd. Twee jaar geleden startte ik mijn eigen cateringbedrijf. Het lot heeft mij teruggebracht naar een (andere) CNO - maar nu vanuit een hele andere positie. 

Het is mij een eer dat ik andere vluchtelingen mag voorzien in hun dagelijkse maaltijden en dit probeer ik zo goed en gevarieerd mogelijk te doen. Toen ik in de vluchtelingenopvang in Nijmegen zat, waren er veel problemen met het eten. Het eten was altijd te weinig en met weinig smaak. Er waren veel klachten. Ik ben gemotiveerd om dat anders te doen. Ik ben dankbaar voor de gemeente Boxtel dat mijn bedrijf deze kans heeft gekregen. 

Hoe start jouw dag?

Mijn dag start met het ‘al fajr’. Dit is het ochtendgebed voor moslims. En daarna vertrek ik al vroeg naar de CNO want het ontbijt moet klaargemaakt worden. 

Wat staat op nummer 1 op je to-do-list?

Zorgen dat het avondeten op tijd klaar is voor alle bewoners…  
En contacten maken voor de toekomst. Ik wil graag verder gaan met het cateren op CNO’s en AZC’s.

Wanneer is jouw dag geslaagd?

Mijn dag is geslaagd als ik zie dat mensen rustig en tevreden zijn. Op een CNO zijn de dagen lang. Het voornaamste wat mensen doen is rusten en eten. Daarom is het super belangrijk dat het eten en drinken in orde is. En dat mensen gerechten kunnen eten die zij herkennen en waar ze van houden. 

Waar kan je wel wat hulp bij gebruiken?

Tijdens de uitgifte van de lunch en het avondeten is het spitsuur. Dan kan ik altijd hulp gebruiken - en dit krijg ik ook. Er zijn veel vrijwilligers die meehelpen. Zowel bewoners van het kamp als medewerkers van de CNO en vrijwilligers van buitenaf. Deze hulp is absoluut noodzakelijk en we waarderen dit heel erg!

Noem een mooi moment dat je hebt meegemaakt.

Je zou denken dat de catering alleen maar bezig is met eten en drinken. Maar eigenlijk vervullen we ook een sociale taak. Er komen veel mensen naar ons, die verhalen uit hun leven delen. Mensen die in de horeca of in de retail werken zullen dit wel herkennen.

Er was bijvoorbeeld een jongen die altijd vanaf een afstandje naar ons stond te kijken. Ik vroeg hem wat hij wilde eten, maar hij hoefde niets speciaals. Toen bleek dat hij heel graag met mensen kennis wilde maken en vrienden wilde krijgen. Maar door zijn geïsoleerde situatie tijdens de oorlog wist hij niet hoe hij dat moest aanpakken, hij voelde zich alleen. 

Hij helpt ons nu af en toe mee op het kamp - je ziet zijn ogen dan stralen. Hij heeft inmiddels sociale contacten gekregen met andere vrijwilligers en ik zie een hele andere jongen op dit moment. 

Ga terug naar de pagina Vluchtelingenopvang in Boxtel