Vluchtelingenopvang in Boxtel

De gemeente Boxtel en de Boxtelaren staan bekend om hun sociale inborst en gastvrijheid. Een reden om samen met de gemeente Sint-Michielsgestel mee te werken aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Het aanbieden van opvanglocaties verlicht de soms schrijnende situaties op andere plekken in Nederland. Meewerkend Boxtel!

Opvang Landgoed Velder

Op Landgoed Velder was van 1 november 2022 tot 13 maart 2023 een crisisnoodopvanglocatie (CNO) gevestigd voor 450 vluchtelingen. Het E-magazine 'Vluchtelingen op Velder’ geeft een impressie van de opvangperiode in de CNO. Een podcast, veel foto's, verhalen van medewerkers en vluchtelingen en filmpjes geven een inkijk in de werkwijze en activiteiten op en rondom CNO Velder.  

Luister, lees en kijk mee in het E-magazine.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne loopt de laatste maanden het aantal Oekraïense vluchtelingen weer op. De gemeente Boxtel heeft daarom de taak van het Rijk gekregen, om naast de bestaande opgave voor het opvangen van 367 Oekraïners, voor 60 extra opvangplekken te zorgen. Op dit moment huisvesten wij een grote groep in het voormalig Rabobankgebouw aan de Stationsstraat, in de Jan Kruisenstraat en in de Heesemans Hoeve. Iedere locatie heeft slaapkamers die ze met anderen delen, een gemeenschappelijke keuken, sanitair, douches en een woonkamer met faciliteiten. Een flink aantal vluchtelingen is inmiddels aan het werk. Deze bestaande huisvesting is onvoldoende voor de taak die Boxtel heeft, dus wij zijn blijvend op zoek naar nieuwe opvangplekken.

Reactie Burgemeester Ronald van Meygaarden

“Boxtel heeft de ruimte om mee te werken aan de opvang, en we voelen ons uit menselijk oogpunt geroepen om deze bijdrage te leveren. Boxtel heeft van oudsher een sterke sociale binding en staat bekend om de goede zorg die wij verlenen aan mensen in kwetsbare posities. Het college rekent op de Brabantse gastvrijheid van Boxtel en de Boxtelaren om deze mensen met dezelfde warmte en compassie te ontvangen die we in het verleden al vaker hebben getoond voor mensen in nood.” 

Meer informatie