Vluchtelingenopvang in Boxtel

De gemeente Boxtel en de Boxtelaren staan bekend om hun sociale inborst en gastvrijheid. Een reden om samen met de gemeente Sint-Michielsgestel mee te werken aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Het aanbieden van opvanglocaties verlicht de soms schrijnende situaties op andere plekken in Nederland. Meewerkend Boxtel!

Opvang Landgoed Velder

Landgoed Velder is vanaf 1 november tot medio februari de tijdelijke woonplek van 450 vluchtelingen. Op deze manier verlichten we als gemeente, met deze crisisnoodopvang (CNO), de toestroom van vluchtelingen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het terrein is ingericht met woonunits en paviljoens voor onderwijs, catering, recreatie en sanitaire voorzieningen. Het afgesloten terrein heeft een eigen toegangspoort met beveiliging.

De mensen en verhalen achter Velder

Graag stellen we de medewerkers en vrijwilligers CNO Velder voor. In de serie ‘Een bakkie met’ geven zij een kijkje achter de schermen. Waarom werken ze op de CNO, wat zijn hun werkzaamheden en welk mooi moment blijft ze bij. Lees het in onderstaande portretten onder 'De gezichten van Velder'. 

De bewonersverhalen van Velder
Wie zijn de bewoners van Velder, waar komen ze vandaan en hoe ziet een dag in de opvanglocatie eruit? Lees het onder 'De bewonersverhalen van Velder'.

De activiteiten op Velder
Fietslessen, een naaiatelier, mindfullness en een heuse voetbalcompetitie. Op de opvanglocatie vinden diverse activiteiten plaats. Georganiseerd door medewerkers, vrijwilligers en de bewoners zelf. Lees het in onderstaande ervaringen onder 'De activiteiten op Velder'.

Een bakkie met de gezichten van Velder

De bewonersverhalen van Velder

De activiteiten op Velder

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

In Boxtel zijn op dit moment twee opvanglocaties voor Oekraïners. Liduinahof en de voormalige Rabobank aan de Stationsstraat. 
In totaal bieden we daarmee 190 vluchtelingen onderdak. Iedere locatie heeft slaapkamers die ze met anderen delen, een gemeenschappelijke keuken, sanitair, douches en een woonkamer met faciliteiten. Een flink aantal vluchtelingen is inmiddels aan het werk. Lees meer over de opvang in voormalige Rabobank

Reactie Burgemeester Ronald van Meygaarden

“Boxtel heeft de ruimte om mee te werken aan de opvang, en we voelen ons uit menselijk oogpunt geroepen om deze bijdrage te leveren. Boxtel heeft van oudsher een sterke sociale binding en staat bekend om de goede zorg die wij verlenen aan mensen in kwetsbare posities. Het college rekent op de Brabantse gastvrijheid van Boxtel en de Boxtelaren om deze mensen met dezelfde warmte en compassie te ontvangen die we in het verleden al vaker hebben getoond voor mensen in nood.” 

Meer informatie