Geboorteaangifte

Waar en wanneer moet de aangifte van geboorte plaatsvinden?

Een van die dingen die u direct na de geboorte van uw kindje moet verzorgen is de geboorteaangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kindje geboren is. Is uw kindje thuis geboren dan doet u de geboorteaangifte in uw woongemeente. Is uw kindje geboren in het ziekenhuis dan moet u geboorteaangifte doen in de gemeente waarin het ziekenhuis is gelegen. 

Een geboorteaangifte moet binnen drie dagen na de dag van de geboorte plaatsvinden. Als die termijn van drie dagen eindigt op een zaterdag, zondag of feestdag, dan mag het ook een dag later, op de eerstvolgende werkdag.

Ouderlijke gezag

Ouders die getrouwd zijn hebben automatisch samen het ouderlijke gezag over hun kinderen. Sinds 1 januari 2002 geldt voor ouders die een geregistreerd partnerschap hebben ook dat zij automatisch vanaf de geboorte van hun kinderen het ouderlijke gezag hebben (als die kinderen geboren zijn sinds 1 januari 2002).  

Als ouders niet zijn getrouwd en er geen partnerschapsregistratie is dan kent het kindje bij de geboorte slechts één ouder en dat is de moeder. Om de afstammingsrelatie tussen de vader en het kind tot stand te brengen, moet de vader het kind erkennen. Als de vader vervolgens ook het gezag wil hebben, moet dit na de geboorte worden aangevraagd bij een rechtbank in Nederland. Meer informatie hierover vindt u bij 'Gezag'.