
Waar staan we?
Stand van zaken Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK)
Door vernietiging van de landelijke stikstofwetgeving in 2019 en daarna het bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) uit 2017 en de daarmee samenhangende besluiten, is het nodig om een nieuw bestemmingsplan voor de VLK te maken. Dit omdat de VLK negatieve gevolgen heeft op de Natura 2000-gebieden Kampina en Oisterwijkse Vennen. Voor het nieuwe bestemmingsplan moet volgens de Wet natuurbescherming een zogenaamde Passende Beoordeling en planMER (Milieueffectrapport) worden gemaakt. Eerste stap in deze procedure was de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), die in het voorjaar van 2020 ter inzage heeft gelegen. In de planMER zijn vervolgens drie alternatieven voor de VLK onderzocht. Dit zijn de drie meest kansrijke alternatieven uit eerder studies waaronder het voorkeursalternatief uit het bestemmingsplan VLK 2017.
De aankoop van stikstof is een belangrijke randvoorwaarde voor de realisatie van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg. Aan deze randvoorwaarde is voldaan en er zijn afspraken gemaakt over de aankoop van voldoende stikstof. Op basis daarvan zijn de planMER, Passende Beoordeling en het ontwerpbestemmingsplan voor de VLK afgerond. Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan VLK en de (verkeers)besluiten die daarbij horen, worden in februari 2022 ter inzage gelegd. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.
Online informatiebijeenkomst 23 februari 2022
Bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang vastgesteld
Op 10 november 2020 heeft de gemeenteraad van Boxtel het bestemmingsplan Keulsebaan vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan Keulsebaan (en het besluit Hogere Waarden Wet geluidhinder) zijn bij de Raad van State 9 beroepschriften ingediend. De zitting voor de behandeling van deze beroepschriften bij de Raad van State was op 16 februari 2022.
Op 10 november 2020 heeft de gemeenteraad van Boxtel het bestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan zijn bij de Raad van State 3 beroepschriften ingediend. De zitting voor de behandeling van deze beroepschriften bij de Raad van State was op 17 februari 2022.
Bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren onherroepelijk
Het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren is in oktober 2018 vastgesteld door de gemeenteraad. Met de uitspraak van de Raad van State in december 2019 is dit bestemmingplan onherroepelijk geworden. Hiermee is de procedure van één van de deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel afgerond.
Programma Aanpak Stikstof (PAS) vernietigd: consequenties Maatregelenpakket
Door vernietiging van de landelijke stikstofwetgeving in 2019 en alle onduidelijkheden rondom stikstof, duurt het maken van de plannen lang. Dat heeft vooral gevolgen gehad voor het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg en daarmee voor de planning van het Maatregelenpakket als geheel. De VLK is namelijk het eerste deelproject dat wordt uitgevoerd.
Volgens de huidige planning starten we de realisatie van de eerste deelprojecten (Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg en Verbindingsweg Tongeren) nu in 2024. We houden vast aan de eerdere fasering, waarbij het misschien mogelijk is deelprojecten deels tegelijkertijd uit te voeren. Meer informatie over de fasering vind je onder het kopje 'planning en procedures'.
Het belangrijkste gevolg van de vertraging is dat de problematiek in Kalksheuvel en rond de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat, langer hetzelfde blijft. Daarnaast zorgen de vertraging, de extra onderzoeken en procedures en maatregelen voor extra kosten. De meerkosten zijn begroot op € 2,2 miljoen exclusief BTW. In overleg met alle partijen is weer eenzelfde verdeling gemaakt, waarbij 15% van deze kosten voor rekening van gemeente Boxtel is (en 85% voor Rijk en Provincie).
Geen koerswijziging
De vernietiging van de eerste besluiten over het Maatregelenpakket PHS Boxtel in 2019 was het gevolg van de vernietiging van landelijke stikstofwetgeving. Dit betekent dat de uitspraak geen aanleiding was voor een andere koers. De bestaande koers is voortgezet en de plannen voor de deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel zijn de afgelopen tijd aangepast en onderbouwd op onder meer het onderwerp stikstof. Voor de VLK betekende dit dat er een passende beoordeling en planMER zijn opgesteld. Deze hebben ook niet geleid tot andere inzichten met betrekking tot de koers.
Waarom werken we aan het Maatregelenpakket?
Samenwerken aan de oplossing
Wij hebben intensief samengewerkt met het Rijk en de provincie Noord-Brabant om het knelpunt rond de dubbele spoorwegovergang onder de aandacht te brengen. Dat is gelukt. Samen met het Rijk, de provincie en ProRail hebben wij gewerkt aan plannen om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in Boxtel en de robuustheid van het spoorvervoer te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in het Maatregelenpakket PHS Boxtel. Ook de omgeving is intensief betrokken bij het zoeken naar een oplossing en uitwerking hiervan. In de vorm van een klankbordgroep en verschillende werkgroepen heeft de omgeving meegedacht en geadviseerd op proces en inhoud.
Met dit Maatregelenpakket PHS Boxtel wordt ook invulling gegeven aan een aantal belangrijke ambities van de gemeente die zijn opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP), waaronder: 1) het oplossen van het veiligheids- en leefbaarheidsknelpunt rondom de dubbele overweg, 2) de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en 3) de verbreding van de Keulsebaan.
Veiligheid dubbele spoorwegovergang Tongersestraat
Iedereen is het erover eens dat de verkeerssituatie rond de dubbele spoorwegovergang in Boxtel onduidelijk en gevaarlijk is. Hoe vaak gaat het daar bijna fout of gelukkig net goed. Kortom een belangrijke reden waarom we aan het maatregelenpakket werken is het oplossen van de onveilige situatie voor wegen spoorverkeer rondom de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat.

Leefbaarheid en veiligheid centrum
Veel verkeer rijdt nu door de smalle straten in het centrum, van en naar bedrijventerrein Ladonk, naar de Kapelweg en Tongeren en richting Oisterwijk. Deze straten vormen nu een onwenselijke verbinding met twee regionale wegen. Straten die daarvoor helemaal niet geschikt zijn, met overlast op gebied van milieu en leefbaarheid en gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Dit verkeer willen we in de toekomst niet meer door het centrum laten rijden. Het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid rondom de drukke verkeersroute over de Baroniestraat, Breukelsestraat en Van Hornstraat door het centrum is dus ook een belangrijke reden waarom we flink aan de weg gaan timmeren.

Leefbaarheid en veiligheid Kalksheuvel
Veel verkeer, waaronder ook vrachtverkeer, wurmt zich nu dag in dag uit over de smalle Kapelweg. Als de dubbele spoorwegovergang dicht is ontstaat er ook nog eens een file en gevaarlijk verkeersgedrag. Van deze situatie willen we af om de verkeersveiligheid en daarmee de leefbaarheid in buurtschap Kalksheuvel te verbeteren.

Bereikbaarheid Boxtel en Ladonk
De bereikbaarheid van Boxtel en van het bedrijventerrein Ladonk is van groot belang voor onze inwoners, bezoekers en bedrijven. Nu zien we op sommige momenten al dat de doorstroming op de Keulsebaan niet goed is en dat moet anders. We moeten ervoor zorgen dat het verkeer in de toekomst goed kan doorstromen en het bedrijventerrein Ladonk en Boxtel een goede ontsluiting hebben.

Bereikbaarheid en leefbaarheid Tongeren
Als gevolg van de plannen is voor buurtschap Tongeren de bereikbaarheid en het beperken van een toename van verkeer door het gebied belangrijk. We willen de bereikbaarheid van Tongeren na sluiting van de dubbele spoorwegovergang borgen en maatregelen treffen om doorgaand verkeer te ontmoedigen.

Wat is het Maatregelenpakket PHS Boxtel?
Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg
De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg om de leefbaarheid in het buurtschap Kalksheuvel te verbeteren en een tweede ontsluiting van bedrijventerrein Ladonk te realiseren.

Aansluiting Tongeren en verkeersmaatregelen
De aansluiting van het gebied Tongeren op de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg om de bereikbaarheid te borgen en verkeersmaatregelen in het gebied Tongeren om doorgaand verkeer te ontmoedigen.

Verbreding Keulsebaan
De verbreding van de Keulsebaan naar 2x2 rijstroken, zodat het verkeer ook in de toekomst goed kan doorstromen.

Opheffen dubbele spoorwegovergang
Het opheffen van beide spoorwegovergangen in de Tongersestraat, zodat het veiligheidsknelpunt voor zowel spoor- als wegverkeer verdwijnt.

Fietsonderdoorgang Tongersestraat
De realisatie van een fietsonderdoorgang t.h.v. de Tongersestraat, zodat een goede en veilige verbinding voor langzaam verkeer ontstaat onder de sporen.

Realisatie van deze vijf deelprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan:
- De oplossing van het knelpunt rondom de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat in combinatie met een veilige verbinding voor langzaam verkeer.
- Het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in Kalksheuvel.
- Het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid langs de route door het centrum.
- Een goede bereikbaarheid van Boxtel en Ladonk.
Planning en procedures
Procedurestappen
Door de vernietiging van het PAS en daarmee de vernietiging van het bestemmingsplan VLK 2017 met de bijbehorende besluiten (procedurestap 1) is de planning veranderd. Deze uitspraak van de Raad van State heeft namelijk gevolgen voor de procedures en daarmee voor de planning. De procedurestappen zien er als volgt uit.
Procedurestap 1: Het opstellen van een milieueffectrapportage (MER) en nieuw bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg en de daarbij samenhangende verkeersbesluiten voor onder andere het opheffen van de dubbele spoorwegovergang. In Q1 van 2022 worden het nieuwe ontwerpbestemmingsplan VLK, het bijbehorende plan-MER en de bijbehorende besluiten ter inzage gelegd.
Procedurestap 2: Deze procedurestap is afgerond nu het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren onherroepelijk is goedgekeurd door de Raad van State.
Procedurestap 3: Aanpassen van bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang Tongersestraat zoals deze in 2019 in ontwerp ter inzage hebben gelegen. Op 10 november 2020 zijn beide bestemmingsplannen door de gemeenteraad van Boxtel gewijzigd vastgesteld. De beroepsprocedure bij de Raad van State loopt nog.
In het schema vind je de actuele stand van zaken van de procedurestappen voor de verschillende deelprojecten, onderverdeeld per uitvoeringsfase.
Fases uitvoering en planning
Fase 1
Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg (VLK)
Vanwege de landelijke problemen met stikstof (vernietiging van de wetgeving Programmatische Aanpak Stikstof en daardoor ook het bestemmingsplan VLK uit 2017) moest het bestemmingsplan worden aangepast. Dit omdat de VLK negatieve gevolgen heeft op de Natura 2000-gebieden Kampina en Oisterwijkse Vennen. Voor het nieuwe bestemmingsplan moet volgens de Wet natuurbescherming een zogenaamde Passende Beoordeling en planMER (Milieueffectrapport) worden gemaakt. In de planMER zijn drie alternatieven voor de VLK onderzocht. Dit zijn de drie meest kansrijke alternatieven uit eerder studies waaronder het voorkeursalternatief uit het bestemmingsplan VLK 2017.
De aankoop van stikstof is een belangrijke randvoorwaarde voor de realisatie van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg. Aan deze randvoorwaarde is voldaan en er zijn afspraken gemaakt over de aankoop van voldoende stikstof. Op basis daarvan zijn de planMER, Passende Beoordeling en het ontwerpbestemmingsplan voor de VLK afgerond. De procedure kan nu opnieuw worden gestart door het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan en de daarbij behorende (verkeers)besluiten.
Start van de uitvoering van de VLK, is gelijktijdig met de verbindingsweg Tongeren voorzien in 2024.
Verbindingsweg Tongeren
Het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren is in oktober 2018 vastgesteld door de gemeenteraad. Met de uitspraak van de Raad van State in december 2019 is dit bestemmingplan onherroepelijk geworden. Hiermee is de procedure van één van de deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel afgerond.
Start van de uitvoering van de VLK, is gelijktijdig met de verbindingsweg Tongeren voorzien in 2024.
FASE 2
Verbreding Keulsebaan
Het bestemmingsplan Keulsebaan, zoals deze in 2019 in ontwerp ter inzage, heeft gelegen is aangepast op onder meer het onderdeel stikstof. Op 10 november 2020 is het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Boxtel gewijzigd vastgesteld. Daarnaast speelt voor de Keulsebaan de procedure rondom de herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant (NNB) en de procedure hogere waarden Wet geluidhinder. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Keulsebaan op 10 november 2020 zijn deze beide procedures betrokken. De beroepsprocedure bij de Raad van State loopt nog.
Start van de uitvoering van de Keulsebaan is voorzien in 2025.
FASE 3
Fietsonderdoorgang Tongersestraat / opheffen overwegen Tongersestraat
Het bestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat, zoals deze in 2019 in ontwerp ter inzage, heeft gelegen, is aangepast op het onderdeel stikstof. Op 10 november 2020 is het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Boxtel gewijzigd vastgesteld. De beroepsprocedure bij de Raad van State loopt nog.
Het opheffen van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat zal niet eerder plaatsvinden dan nadat ten minste de VLK in gebruik is genomen.
De sluiting van de dubbele spoorwegovergang en de start van de aanleg van de fietsonderdoorgang zijn voorzien in 2026.
Meer informatie
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact met de omgevingsmanager Coriene Brons via c.brons@mijngemeentedichtbij.nl.
Informatie van ProRail