Legaat van Cooth voor Boxtelse scholen in het primair onderwijs

Vanaf 1 januari kunnen Boxtelse scholen in het primair onderwijs gebruik maken van de 'Regeling besteding middelen Legaat van Cooth voor boven normatieve onderwijsvoorzieningen en onderwijskundige projecten gemeente Boxtel 2023'. 

Wat is het Legaat van Cooth?

Het Legaat van Cooth is een oude erfenis. Boxtel hoorde in 1891 bij één van de Brabantse en Gelderse gemeenten aan wie Petrus van Cooth geld naliet. De erfenis is vooral bestemd voor het bevorderen en aanmoedigen van goed en praktisch onderwijs voor kansarme kinderen in Boxtel. 

Voorstellen indienen

Scholen in het primair onderwijs kunnen vanaf maandag 1 januari 2024 voorstellen indienen. Voorstellen die in aanmerking komen voor de uitvoeringsregeling zijn:  

  • Boven normatieve onderwijsvoorzieningen voor het primair onderwijs. 
    Denk hierbij aan onderwijskundige investeringen in schoolgebouwen en/of lokaalinrichtingen. Voorzieningen waar het onderwijs en/of de gemeente al reguliere middelen voor ontvangt of verduurzaming en verbetering van het binnenklimaat vallen hier niet onder. Het zijn extra middelen bovenop reguliere middelen en wettelijke verplichtingen. 

  • Onderwijskundige projecten voor het primair onderwijs. 
    Denk hierbij aan projecten die een bijdrage leveren aan een betere invulling van het curriculum, het bieden van extra ondersteuning voor specifieke groepen, het faciliteren van extra onderwijs in een specifieke richting, specifieke (school overstijgende) projecten, het inhuren van specifieke expertise, het aanschaffen van instrumentarium, enzovoort. Het zou hierbij primair moeten gaan om ‘projecten’ die anders, via reguliere middelen, niet of slechts beperkt mogelijk zijn.

Om te voorkomen dat scholen die al geïnvesteerd hebben in soortgelijke onderwijskundige verbeteringen nu geen aanspraak kunnen maken op deze middelen kunnen investeringsplannen met terugwerkende kracht alsnog worden ingediend. Dit geldt voor al uitgevoerde investeringen tussen 1-1-2020 en 31-12-2023. 

Meer weten over de regeling en een voorstel indienen? Bekijk de volledige regeling.