Locaties van vier zonneparken in Boxtel zijn bekend

De gemeente Boxtel heeft in 2020 met een tender (maximaal 50 hectare zonneparken) marktpartijen uitgenodigd om plannen voor zonneparken in te dienen. De basis hiervoor vormt de Visie zonne- en windenergie van de gemeente Boxtel, waarin is bepaald waar zonneparken zijn toegestaan en welke gebieden hierbij voorrang krijgen.

Vanuit die tender zijn vier initiatiefnemers, waaronder de gemeente Boxtel zelf, door een onafhankelijke commissie geselecteerd. Zij kunnen hun plannen verder uitwerken en starten met de ruimtelijke procedure. De initiatieven zijn geselecteerd op basis van een score op vijf criteria, te weten de ruimtelijke kwaliteit, de mate waarin de omgeving participeert, de toename van de biodiversiteit, maatschappelijke kosten voor inpassing in het elektriciteitsnetwerk en de toename van de toeristisch/recreatieve waarde.

De gemeente Boxtel heeft in haar Visie zonne- en windenergie de ambitie omschreven dat het eigendom van zonneparken in de gemeente voor minimaal 50% lokaal in handen moet zijn van inwoners. Dit is in lijn met de ambitie van het Klimaatakkoord.

Meer informatie